Un concert spectaculos în stagiunea estivală a Filarmonicii din Oradea

Stagiunea estivală a Filarmonicii orădene continuă mâine (joi, 8 Iulie) de la ora 20, cu un concert spectaculos. Muzicienii sub bagheta dirijorului Janko Zsolt vor interpreta celebrul Bolero de Maurice Ravel și la fel de celebra Simfonie a IX-a „Din lumea nouă” de Antonin Dvorak. Concertul va avea loc la sediul Filarmonicii Oradea.

Două lucrări spectaculoase cu potențial sonor obsesiv, care urmăresc multă vreme ascultătorul. Bolero-ul lui Ravel este una dintre cele mai cunoscute lucrări simfonice, alături de Anotimpurile lui Vivaldi, introducerea Simfoniei a V-a de Beethoven sau introducerea Concertului nr. 1 pentru pian de Ceaikovski. Lucrarea cu motiv obsesiv a fost compusă ca piesă de balet pentru Ida Rubinstein. De la premiera din Noiembrie 1928, Bolero-ul este un succes. Cele două melodii ale piesei sunt repetate de 17 ori de fiecare partită din orchestră, cu intensitate tot mai mare. Aventura sonoră ce durează aproximativ 18 minute (în funcție de tempo-ul ales de dirijor, și dansator când este cazul) este susținută de ritmul obsedant al percuției care repetă de 169 de ori același motiv. O piesă care intră nu doar în urechi și în picioare, ci și în sânge și urmărește ascultătorii încă multă vreme.

Cea de-a doua piesă a serii este Simfonia a IX-a în mi minor „Din lumea nouă” de Antonin Dvorak. Compozitorul ceh a lucrat la cea mai cunoscută simfonie a sa pe perioada celor trei ani petrecuți în USA, ca director al Conservatorului Național de Muzică Americană. Chiar dacă Dvorak nu a apucat să cunoască profund folclorul amerindian și cel al negrilor, el folosește teme și ritmuri din folclorul celor două minorități, altoite pe arta compoziției europene și impletite cu folclor din Boemia. Rezultatul este o lucrare de mare amploare și generozitate melodică, îndrăgită de public încă de la premiera din decembrie 1893.

Ambele lucrări au nevoie de un ansamblu orchestral mare și sunt dificile din punct de vedere tehnic. Dacă stagiunea estivală continuă cu aceeași intensitate, ansamblul filarmonicii va ajunge în curând la burn out sau va trebuie să își dubleze numărul pentru a face față programului stagiunii normale care va începe în toamnă.

Daniela Stoica

Distribuie informația
Alte știri