Un detinut costa statul 2.600 lei/luna, Senatorul „Bad Dog” cere privatizarea inchisorilor

Senatorul bihorean Cristian Bodea, vicepredinte al Partidului Ecologist Roman, a devenit extrem de activ in ultimele zile din aceasta vacanta parlamentara. Dupa ce luni, 15 august, i-a trimis o misiva ambasadorului SUA la Bucuresti, Hans Klemm, in care i-a facut o scurta si dura radiografie a societatii romanesti, pe finalul acestei saptamani, tanarul politician cere Cabinetului Ciolos sa ia in considerare realizarea unei inchisori private, scopul fiind acela de reducere a cheltuielilor cu detinutii si eliminarea corupției din penitenciare.

„Avem in acest moment aproximativ 30.000 de deținuți, cu care cheltuim 1 miliard de lei/an. Acesta este bugetul ANP. Cheltuiala anunțata cu un deținut este de aproximativ 2.600 lei pe luna, din care 500 lei este hrana, restul fiind cheltuielile cu „administrarea” închisorilor.
Daca am renunța la sistemul de stat si am trece la un sistem de închisori private, estimam ca un deținut ne-ar costa maxim 650 lei. Mai puțin cu aproape 2.000 lei pe luna pe deținut. Mai puțin cu 60 milioane lei pe luna cheltuiți de la Bugetul de Stat.
Exista o regula de bun simt in economie: Privatul administrează mai bine decât Statul. La Stat cheltuielile de administrare vor fi mereu umflate, fondurile vor fi sifonate, posturile vor fi traficate. Privatul, in schimb, are ca prioritate profitul si reducerea cheltuielilor la minimul necesar.
In privința condițiilor din aceste închisori private, ele vor fi stabilite prin lege. Nu vor fi hoteluri de lux, ci tot centre de detenție, tot supuse legilor, tot cu scop de izolare si pedepsire a infractorilor, doar ca administrarea si clădirile vor fi in proprietatea unui privat dispus sa facă o afacere din asta.
SUA funcționează doar cu închisori private si au trecut la acest sistem pe calcule de rentabilitate, le cunoaștem prea bine pragmatismul financiar. De ce sa nu învățam de la ei si pe acest domeniu?”

Distribuie informația
Alte știri