Un donator de sânge salvează doua vieți. Mesajul ministrului Sănătății

Donarea de sânge a scăzut la niveluri alarmante în ultimul an. În România, multe operaţii s-au amânat din această cauză. De Ziua Mondială a donatorului de sânge, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă a transmis un mesaj.

„Astăzi este Ziua mondială a donatorului de sânge, un bun prilej să mulțumesc tuturor celor care donează sânge în mod regulat, dar și ocazional, precum și celor care contribuie la promovarea și susținerea acțiunilor de donare voluntară. Vă invit să donați și voi constant sau ori de câte ori puteți. Cu o oră din timpul vostru și o singură donare de sânge puteți salva două vieți. Gestul vostru poate însemna o șansă la viață pentru fiecare pacient care primește sângele de care are nevoie.”

Marcarea anuală a acestei zile favorizează creşterea gradului de conştientizare a necesităţii de sânge şi produse sanguine sigure şi, de asemenea, este un prilej pentru a mulţumi donatorilor de sânge voluntari, neplătiţi, pentru gestul lor salvator de vieţi, arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pe site-ul său (https://www.who.int)

Totodată, Ziua mondială a donatorului de sânge dă ocazia de a chema la acţiune guvernele şi autorităţile naţionale de sănătate pentru a furniza resurse adecvate şi a pune în aplicare sisteme şi infrastructuri pentru a creşte colectarea sângelui de la donatori de sânge voluntari.

Pentru 2021, sloganul Zilei mondiale a donatorului de sânge este „Give blood and keep the world beating”. Mesajul evidenţiază contribuţia esenţială a donatorilor de sânge pentru salvarea de vieţi şi pentru îmbunătăţirea sănătăţii altora. Acesta întăreşte apelul global pentru ca mai mulţi oameni din întreaga lume să doneze sânge în mod regulat şi să contribuie la menţinerea unei sănătăţi mai bune.

Un accent deosebit al campaniei de anul acesta va fi pus asupra rolului tinerilor în asigurarea unui aport sigur de sânge, prin donări de sânge voluntare, neremunerate. Tinerii formează un sector larg al populaţiei în multe societăţi şi sunt, în general, plini de idealism, entuziasm şi creativitate.

Sursa: agerpres.ro

Distribuie informația
Alte știri