Un fermier din Borozel cultivă căpșuni pentru bihoreni: „Omul de azi manâncă destule chimicale. Nu vreau să îi furnizăm și noi suplimentar”

Mircea Muntean, un fermier din Borozel, care și-a demarat propria afacere cu fonduri europene, ne invită în sfârșit la căpșuni. „Schimbările bruște de temperatură de anul acesta au dat peste cap sistemul de vegetație al căpșunilor. Dacă anul trecut în perioada asta abia mai aveam căpșuni, anul acesta abia săptămâna asta am putut începe să recoltăm căpșuni”, spune Mircea Muntean. Fiind căpșuni nestimulate cu îngrășăminte chimice și agenți de grăbire a coacerii fructelor, coacerea și recoltarea merg greoi. Vremea încă nu ajută nici plantele și nici fermierii.

Ferma este situată în Borozel la nr 85, nu foarte aproape de DN1, o arteră de tranzit importantă, dar care aduce cu sine și multă poluare. Familia Muntean a profitat de șansa oferită de fondurile programului „Instalarea tânărului fermier”.

Din fonduri proprii și pe terenul familiei au făcut primele patru solarii cu roșii, ardei gras kapia și fasole verde pe circa 15 ari, iar pe un hectar de teren au cultivat cartofi, porumb și dovleac de copt. Cu prima tranșă de bani primiți prin proiectul aprobat în 2017, Silvia și Mircea Muntean și-au extins ferma cu încă două solarii mari și unul mic și cu 8 Ha de teren arendat cultivat. Tot din fondurile europene familia de fermieri a achiziționat și câteva utilaje agricole și instalația de irigare, absolut necesară în perioada de schimbare climatică foarte capricioasă pe care o traversăm. Afacerea cere multă muncă, iar alături de cei doi tineri, în solarii și pe câmp lucrează și copiii și părinții.

În solariile noi se produc căpșuni.

„Stolonii plantați acum doi ani rodesc încă doi ani. Apoi îi vom schimba cu alții noi, cu capacitate de rodire. Pentru că nu folosim îngrășăminte chimice, producția unui stolon este aproape la jumătate față de cea a unui stolon stimulat chimic”, spune Mircea Muntean.

Dar varianta aceasta a fost alegerea lor pentru că au copii și nu vor să le afecteze sănătatea cu produse pline de chimie.

„Omul de azi manâncă destule chimicale. Nu vreau să îi furnizăm și noi suplimentar. Față de căpșunile cultivate convențional cu îngrășăminte chimice, pesticide și agenți de grăbire a coacerii, căpșunile bio au gust și consistența de căpșuni. Omul simte că mănâncă o căpșună, nu ceva apos, fără gust și tare, care nu se strică o săptămână”.

Între timp într-un alt solar se dezvoltă răsadurile de roșii și ardei. Munca a început în iarnă cu semănarea semințelor pentru răsaduri, iar la căpșuni cu întreținerea plantelor, de la udat și plivit până la tratamente bio împotriva dăubătorilor.

Căpșunile se vând la ferma din Borozel, la nr 85. Kilogramul se vinde cu 25 de lei, caserola cu 12 lei. Informații la telefon  0749334538.

Distribuie informația
Alte știri