Un gaz care provoaca si cancer pulmonar a fost descoperit in Pestera Ursilor dar si in cladiri publice din Romania

Un studiu realizat de un grup de profesori de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj arată rezultate îngrijorătoare pentru ţara noastră. Radonul un gaz radioactiv care provine din sol, a fost descoperit in cantitati periculoase  în clădiri publice şi în peşterile Urşilor, Muierii sau Polovragi, anunta TVR.

„Un ghid, in sezonul cald, ar trebui sa se limiteze la cel mult 12 ore de vizite pe luna, in aceste pesteri”, spun cercetatorii care dau astfel de inteles ca turistii nu sunt afectati.

În acest moment, cele 5.000 de măsurători realizate de echipa FSIM, in cadrul unui proioect european acoperă 42 la sută din harta României. Potrivit coordonatorului proiectului, Alexandra Cucoș-Dinu, rezultatele arată că media României la poluarea cu radon (calculată pe măsurătorile făcute până în prezent) este de 176 de Becquereli/metru cub, în timp de media europeană este de 98 Bq/m3. Cu acest rezultat România se plasează printre țările cu cel mai mare nivel de poluare cu radon.

Radonul este un gaz periculos: cauzează moartea a sute de mii de oameni pe glob, provocând cancerul la plămâni, se găsește în sol, roci și apă și nu poate fi detectat de către om.

Specialiştii clujeni vor continua studiile. În plus, ei vor să realizeze un sistem ieftin pentru monitorizarea nivelului de radon din locuinţă.Pentru scăderea nivelului acestui gaz, cea mai simplă soluţie este aerisirea. În plus, izolarea spaţiului dintre podea şi pereţi blochează intrarea gazului în camere.

Studiul universitatii clujene face parte dintr-un proiect cu finanţare europeană, cu o valoare de aproximativ 9 milioane de lei. Harta poluării va ajuta la elaborarea unei strategii anti-radon, pe care România va fi obligată să o implementeze din 2018. Citeste stirea pe stiri.tvr.ro

Alte știri