Un lăcaș de cult ortodox din Oradea va fi reabilitat pe bani europeni

Comisia municipală de urbanism și amenajare a teritoriului (CMUAT), coordonată de viceprimarul Marcel Dragoș, a analizat în cadrul ședinței de săptămâna trecută 46 de proiecte. Dintre acestea, 23 au fost studiate în comisia de urbanism, în timp ce 23 au fost aduse în atenția comisiei operative. Printre proiectele dezbătute de specialiști se numără și reabilitarea bisericii „Sfântul Duh Mângâietorul”.

Odată cu amenajarea zonei pietonale din Piața Alexandru Cazaban, se propune reabilitarea bisericii ortodoxe „Sfântul Duh Mângâietorul”.

Atât finanțatorul cât și proiectantul propun intervenția asupra fațadei bisericii, ea fiind elementul central al piațetei și prin gradul sporit de degradare al soclului, fațadei și acoperișului aduce prejudicii de imagine zonei reabilitate. Totodată, în starea actuală oferă puține elemente de siguranță în zona pietonală din jur.

Se prevede refacerea fațadelor, soclului, trotuarului, treptelor și a învelitorii. Lucrările vor fi finanțate din bani europeni.

“Zona care se află în amenajare are ca element central de organizare a spațiului această biserică. Este o clădire impozantă care trebuie să fie evidențiată odată cu amenajarea și reabilitarea Piațetei Cazaban. Prin aceste lucrări se va realiza integrarea bisericii în contextul urban”, a precizat Radu Fortiș, arhitectul-șef al orașului.

Distribuie informația

Sogema face angajări. Se caută muncitori calificați și necalificați pentru croit, călcat, cusut cu mașina și cusut manual. Informații suplimentare la numerele de telefon: 0359412081 și 0773964846

Alte știri