Un militar bihorean rănit în operațiuni militare, în echipa Invictus la Haga

Facebook/Invictus Games Echipa Romaniei

Echipa Invictus a plecat joi, la Haga, pentru a reprezenta Armata României la ediţia din acest an a Jocurilor Invictus, care se vor desfăşura în perioada 16 – 22 aprilie, informează MApN.

Echipa e formată din 20 de militari răniţi, clasaţi cu gradul II şi III de invaliditate sau apt limitat. Aceştia vor concura la şapte discipline sportive, dintre care şase individuale (tir cu arcul, atletism, rowing, powerlifting, ciclism şi înot) şi una de echipă (volei din poziţia şezând), precizează Ministerul Apărării.

Membrii echipei române la Jocurilor Invictus au fost primiţi, marţi, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis.

După ediţiile din Toronto (2017) şi Sydney (2018), aceasta va fi a treia participare a militarilor români la competiţia sportivă internaţională care susţine recuperarea fizică şi psihică a militarilor răniţi în operaţiuni militare.

Jocurile Invictus susţin o perspectivă de respect şi empatie faţă de sacrificiul şi traumele militarilor răniţi, a căror implicare în activităţi sportive interne şi internaţionale este o oportunitate de reintegrare socială şi de redare a încrederii în forţele proprii, elemente atât de necesare în refacerea fizică şi psihică, subliniază MApN.

Din echipa Invictus face parte si plutonier adjutant (în retragere) Florin Boc, nacut la 09.04.1977, la Beiuș. Este căsătorit si are 2 copii.

Pe data de 7 februarie 2011, aflat în Afganistan, cu Batalionul 812 Infanterie „Șoimii Carpaților”, a început să se simtă rău și a fost evacuat de urgență în Germania. Era încadrat pe funcția de macanic-conductor TAB. A fost diagnosticat cu leucemie.

Va concura la Haga in proba de tir cu arcul.

„Am participat la 5 misiuni internaționale:  Kosovo – 2002, Irak – 2004 și Afganistan 2003, 2006 și 2010. În ultima misiune am fost diagnosticat cu Leucemie Mieloblastica acută, iar de atunci urmez un tratament foarte strict. Fac parte din proiectul Invictus din anul 2018 și sunt înscris la disciplina tir cu arcul. Particip la Jocurile Invictus pentru prima dată în lotul de competitori.  Datorită proiectului Invictus  am descoperit că prin sport poți să te recuperezi, atât fizic, cât și psihic . În Bistrita mai am 5 colegi din proiectul Invictus: Zbâncă Vasile, Ilovan Angel, Reman Ionuț, Czirak Gabriel și Floare Dorian. Ne motivăm unul pe celălalt și uitându-mă înapoi, pot spune că am realizat multe lucruri frumoase, atât pe plan personal, cât și sportiv. Am o familie minunată, formată din soția mea, Cristina, și doi copii: un băiat de 18 ani, Sebastian, și o fată de 16 ani, Alexandra. Soția îmi va fi alături la Haga și sunt tare bucuros că va fi în tribună atunci când eu voi concura. Mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine în momentele cele mai grele. Mulțumesc celor care sunt alături de noi, militarii răniți, care ne înțeleg și ne sprijină. Mulțumesc familiei, pentru susținere, înțelegere și sprijin. Mulțumesc domnul doctor Mureșan Gavrilaș pentru sprijinul acordat  pe toată perioada pregatirii pentru Jocurile Invictus Games Haga 2022”, spune bihoreanul Florin Boc.

Distribuie informația
Alte știri