Un muzeograf oradean invitat la “Pledoarie pentru muzee ale comunismului în România”

In perioada 11-14 mai, la Petroşani şi Petrila s-a desfăşurat a V-a ediţie a workshopului bianual inițiat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc intitulat “Pledoarie pentru muzee ale comunismului în România”.

„Intenția noastră este aceea de a-i încuraja pe cei care se ocupă de trecutul recent și nu doar din perspectiva cercetării lui, cât mai ales din perspectiva muzeificării” a declarat în deschiderea evenimentului Cosmin Budeancă, expert în cadrul IICCMER.

Prezent la întâlnirea cu specialiști în domeniu, renumitul profesor dr. Ioan Opriș, a apreciat aceste inițiative private privind  conservarea patrimoniului național. ”Statul vine cu o oarecare imobilitate. Suntem o țară bogată în patrimoniu, dar săracă în muzee”, a subliniat Ioan Opriș.

În cadrul evenimentului a fost amintită și platforma www.reteauamemoriei.ro, unde sunt prezentate toate proiectele din țară. Din aceasta retea, din Bihor, face parte doar Asociatia „Cei 40 de mucenici”, care a amenajat cu sprijinul IICCMER, in subsolul Corpului K, din Cetatea Oradea, expozitia „Rezistenţă şi represiune din Bihor”,  iar despre acest proiect devenit realitate, a vorbit initiatoarea lui, dr.Cristina Liana Puscas.

Distribuie informația
Alte știri