Un nou cartier va fi construit in Oradea de la zero. Ilie Bolojan a prezentat proiectul

Azi, 14 august, cu ocazia Zilei Diasporei, a avut loc în sala mare a Primăriei Oradea conferința „Oradea te așteaptă!”. Evenimentul a fost organizat de Primăria Oradea, Agenția de Dezvoltare Locală Oradea S.A în colaborare cu Fundația Romanian Business Leaders, prin RePatriot.

Primăria Oradea va construi un Cartier al Diasporei

Primarul Ilie Bolojan a vorbit despre proiectele orașului care vizează diaspora românească. Acesta a subliniat că la nivel național se întâmpină multe dificultăți în ceea ce privește forța de muncă, existând un deficit de forță de muncă, un deficit de  calitate a forței de muncă, dar și un deficit de mentalități.

Românii care au plecat în străinătate au fost influențați de mediul în care au ajuns, mulți s-au dezvoltat și au crescut din punct de vedere profesional, tocmai de aceea România trebuie să aibă politici naționale pentru a susține repatrierea românilor acasă.

Astfel, Primăria Oradea dorește ca până la finalul lunii septembrie să aducă pe masa Consiliului Local un proiect de hotărâre, o propunere pilot pentru a dezvolta în Oradea un mini-cartier al diasporei.

„Avem în vedere ca, pe str. Izvorului, în vecinătatea Spitalului TBC, unde avem o suprafață mare, de 7000 de mp de teren, azi abandonată, să dezvoltăm un Cartier al Diasporei. În acest moment se lucrează la parcelarea acestei suprafețe, urmând să fie realizat și un regulament care să prevadă concesionarea sub preţul pieţei a mai multor locuri de casă pentru românii care au lucrat în străinătate și care pot dovedi acest lucru cu documente. Aceștia vor avea un termen pentru construcția casei, iar primăria se va angaja să introducă toate utilitățile necesare. După ce repatriații își vor stabili domiciliul în Oradea, vor avea și posibilitatea de a cumpăra acel teren. Dezvoltarea unui astfel de cartier va avea ca efect aducerea în Oradea de capital uman pregătit, care va deveni astfel și un model pentru vecinătăți, iar comportamentele vestice vor putea fi astfel multiplicate”, a spus primarul Ilie Bolojan.

Deja, printr-un parteneriat public-privat, în zona delimitată de Cimitirul Rulikowski și Pârâul Peța, s-a dezvoltat un proiect de locuințe, în care dezvoltatori privați au construit mai multe apartamente de locuit, unele deja locuite, altele în diferite faze de construcție. În schimb, Primăria s-a angajat să realizeze utilitățile publice necesare.

Informații online pentru românii plecați, care vor să se întoarcă în țară

Directorul Agenției de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), Alina Silaghi le-a vorbit celor prezenți despre site-ul recent lansat www.diasporadea.ro, care vine în sprijinul românilor care vor să se repatrieze, despre proiectul „Centrul de transfer tehnologic”, dar și despre alte proiecte derulate, cele mai multe fiind pe educație.

Doamna Hilde Bradl, unul dintre liderii RePatriot, a prezentat în detaliu proiectul RePatriot, dar și platforma www.repatriot.ro care de asemenea vine în întâmpinarea românilor care vor să se întoarcă în țară, oferindu-le un ghid complet numit „Ghid de întoarcere acasă”, care cuprinde toate informațiile cu privire la reînnoirea actelor, echivalarea și continuarea studiilor, servicii medicale și drepturi sociale. Tot pe acest site, românii plecați au acces la toate proiectele RePatriot și totodată pot cunoaște experiențele altor români întorși acasă.

Au urmat apoi discuții interactive, în care românii repatriați în Oradea și-au împărtășit experiențele și au povestit despre oportunitățile pe care le-au găsit aici, dar și despre dificultățile pe care le-au întâmpinat.

La finalul conferinței de azi a avut loc o vizită în Parcul Industrial Eurobusiness I, urmată de o vizită  la o companie cu tradiție în Oradea – Comau România.

 

Distribuie informația
Alte știri