Un nou concept de promovare a palatelor orădene a fost realizat cu ajutorul inteligenței artificiale

foto/ Larisa Birta

Fundația de Protejarea a Monumentelor Istorice a gasit o noua modalitate de promovare a  palatelor orădene. Ieri a fost lansat azi  un nou concept vizual realizat pe baza unor fotografii reale  transformate cu ajutorul inteligentei artificiale in imagini fantastice pe baza unor cuvinte.

Astfel, a fost lansat azi, 28 martie 2023, împreună cu artistul Larisa Birta, un nou concept numit „Tărâmul Oradea Heritage” ce prezintă imagini inspirate din decorațiunile fațadelor palatelor orădene, urmând ca ideile să continuie ca inspirație și din alte locuri nevăzute ale clădirilor.

„Am creat acest Tărâm pentru a continua povestea palatele orădene cu prezentarea spiritului artistic și creativ, dar îndrăzneț al societății Belle Epoque, folosindu-ne de tehnicile noii ere, cea a intelegenței artificiale”, a precizat Angela Lupșea, directorul Fundației de Protejarea a Monumentelor Istorice.

Conceptul a fost realizat de către Larisa Birta cu ajutorul unui program de editare, iteligență artificială, care prin cuvinte codate tranformă imaginea reală într-o imagine fantastică. Programul generează imagini inspirate din câmpurile de cuvinte ce definesc decoruri, forme și culori care completează și se întrepătrund imaginar cu o siluetă feminină. Imaginile fantastice provin din fotografia ce parține în exclusivitate Larisei Birta, fotografii publicate în povestea palatelor orădene și pe siteul oradeaheritage.

Imaginile generate și prezentate în conceptul Tărâmul Oradea Heritage, sunt protejate avânt drept de autor înregistrat prin platforma în care au fost create.

„Cu riscul ca prin inițiativa noastră să aducem atingere opiniei specialiștilor, credem că datoria generației care azi protejează patrimoniul construit este să găsească soluții și pentru atragerea generației care urmează”, a mai precizat Angela Lupșea.

Prin acest concept, Oradea Heritage consideră că setul de atracții arhitecturale se poate ridica la așteptările consumatorilor de frumos, doar dacă sunt prezentate în materiale și informații cu aspect vizual avansat din punct de vedere al comunicării, informării și a tehnologiei.

Pe website-ul oradeaheritage.ro într-o secțiune specială este prezentat conceptul în detaliu, alături de alte clădiri de patrimoniu. Totodată prin accesarea site-ului și a canalelor social-media se pot urmări evenimentele organizate sub egida Oradea Heritage.

Distribuie informația
Alte știri