Un nou dirijor permanent al Filarmonicii de stat din Oradea

Noul dirijor permanent al Filarmonicii de stat din Oradea este tânărul croat de 32 de ani, Andrej Vesel, cunoscut melomanilor din urbe prin cele două concerte cu programe distincte prezentate de Ziua oraşului, pe 12 şi 13 octombrie 2023, respectiv cele trei concerte de An Nou, din debutul lui 2024.

Maestrul Romeo Rîmbu care a activat ca dirijor permanent din 1990, s-a pensionat recent, fiind în continuare cadru universitar. Cel de al doilea dirijor permanent al orchestrei simfonice este Janko Zsolt.

Andrej Vesel îşi va intra în atribuţii începând cu stagiunea 2024/2025, când va conduce cel puţin opt concerte, însă primul său concert în această calitate va avea loc în programul estival, în cursul lunii august.

Andrej Vesel s-a născut în capitala Croației, Zagreb și a început formarea muzicală cu studiul pianului. În anul 2015 a absolvit Academia de Muzică din Zagreb, unde a studiat cu celebrul pianist Vladmir Krpan. În continuare a urmat cursurile de Dirijat Orchestră cu Johannes Wildner la Universitatea de Muzică din Viena, la încheierea studiilor susținând un concert cu Vienna Radio Symphony Orchestra la „Sala de Aur” de la Musikverein, Viena. În paralel cu cursurile de dirijat-orchestră, a absolvit și cursul de dirijat coral cu maestrul Alois Glaßner. De asemenea, a participat la masterclass-uri susținute de personalități artistice, precum Marin Alsop, Riccardo Chailly, Christian Ehwald, Peter Eötvös, Uroš Lajovic, Andrés Orozco-Estrada, Jukka-Pekka Saraste și alții.

În anul 2017, Andrej Vesel a fondat propria sa orchestră, împreună cu pianistul Ioan-Dragoș Dimitriu, aceasta fiind denumită „Ton der Jugend Symphonieorchester Wien“, care are apariții regulate la Wiener Konzerthaus. În calitate de dirijor, Vesel s-a aflat deja la pupitrul unor orchestre importante din Palestina, Germania, Slovenia , precum și în România la Brașov, Oradea, Satu-Mare și Sibiu. În momentul de față, Andrej Vesel este deținătorul bursei croate „Večernjakova domovnica” la categoria muzică și a Bursei „Richard Wagner” pentru Festivalul din Bayreuth, Germania.

Distribuie informația

Casă de vânzare în Sânnicolau Român, 3 camere - 150 mp, verandă, anexe. Plus o bucătărie de vară. Teren pentru grădină în suprafață de 15 ari. Fântână proprie. Posibilități de racordare la canalizare, apă și gaz. Drum asfaltat. Zonă foarte liniștită la o distanță de 30 km de Oradea, iar ca timp aprozimativ 30 minute, pe drumul noul realizat pe la Livada. Prețul 35.000 euro. Negociabil. Telefon 0743183715.

Alte știri