Un nou proiect marca Remus Toderici. Opt imagini despre … frumusețea curajului

Fotograful orădean Remus Toderici și-a inaugurat, vineri, 16 noiembrie, expoziția ”Frumusețea curajului”: o expoziție inedită cu fotografii ale unor doamne aflate în timplul tratamentului de chimioterapie. Emoțiile au fost copleșitoare pentru toți cei care au fost prezenți la vernisajul expoziției.

Proiectul ”Frumusețea curajului” s-a bucurat de sprijinul financiar al Direcției de Dezvoltare și Implementare Proiecte din cadrul Consiliului Județean Bihor și a constat în realizarea a opt portrete ale unor doamne care și-au învins temerile și au trecut peste prejudecăți, acceptând să se lase fotografiate după chinuitorul tratament cu citostatice, care a dus la pierderea podoabei lor capilare. Vernisajul expoziției a avut loc vineri, după masă, la Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural, în prezența unor persoane diagnosticate cu cancer, a colegilor din presă, dar și a unor prieteni apropiați ai fotoreporterului cotidianului Crișana, Remus Toderici. Gazda manifestării a fost Imre Zoltan, șef serviciu Centre Culturale din cadrul Muzeului Orașului Oradea. ”Din păcate, trăim cu toții alături de această boală, mai toate familile se confruntă cu această provocare”, a subliniat Imre Zoltan. Acesta a mai adăugat faptul că este o onoare pentru instituția muzeală să găzduiască un eveniment atât de plin de înțelesuri. ”Acest muzeu încearcă să devină unul viu, nu doar prin expoziții de artă și istorie, dar și prin astfel de proiecte de suflet. Această expoziție va intra cu onoare în portofoliul muzeului”, a mai precizat Imre Zoltan.

Vizibil emoționat, autorul proiectului, Remus Toderici, a povestit celor prezenți cum s-a născut acestă idee. ”La începutul anului, Asociația Luptătorii pentru Viață a organizat un spectacol caritabil, din banii strânși urmând să se cumpere peruci pentru persoanele care au trecut prin chimioterapie. Însă costurile sunt foarte mari, așa că ne-am canalizat atenția spre a le încuraja pe doamne să se accepte și fără perucă”, a precizat fotograful Remus Toderici. Astfel, el a gândit un proiect de fotografiere a acestor persoane, care s-au bucurat de un machiaj profesional gratuit realizat de Larisa Bejan. Ședința de make up, a fost urmată și de o ședință foto, unde doamnele s-au lăsat fotografiate cu și fără perucă sau pălărie. Rezultatul a fost unul spectaculos, imaginile fiind printate pe panouri de mari dimensiuni și expuse în această expoziție. De asemenea, a fost realizat și un clip motivațional din timpul interacțiunii cu aceste doamne. Efortul a fost unul major, deoarece în cele cinci luni de proiect, din cele 80 de femei contactate, doar patru au acceptat să fie fotografiate. ”Au fost momente grele, când mi-a venit să renunț. Nu voiam ca doamnele să se simtă lezate în vreun fel. Numeroasele refuzuri indică faptul că societate încă nu e pregătită să accepte așa ușor o astfel de boală”, a adăugat Remus Toderici. Au fost expuse opt portrete, iar al nouălea panou a fost lăsat gol. ”Lipsa unui portret poate fi la fel de importantă ca prezenţa lui. Acel panou a fost lăsat gol tocmai pentru a transmite o stare de fapt – a neacceptării condiției de bolnav, în plus pe acel panou se pot lăsa mesaje de încurajare de către vizitatori pentru bolnavi care trec prin astfel de experiențe”, a mai completat fotograful orădean. Pe Facebook, spune artistul, există mii de filtre să ascundem imperfecțiunile. ”Însă noi am dorit prin acest proiect să le încurajăm pe doamne să-și accepte aceste trecătoare neajunsuri fizice. Ele sunt frumoase oricum. Aceste ședințe foto, au venit să ilustreze frumusețea fiecăreia dintre ele. În al doilea rând, a urmărit să motiveze și alți pacienți oncologici și să le demonsteze că pot fi frumoși și optimiști, deoarece starea psihică are un factor determinant în lupta cu boala. Nu în ultimul rând, vrem să educăm societatea civică să nu le privească cu milă sau respingere deoarece această etapă e trecătoare”, a conchis Remus Toderici. Totodată, doamnele implicate în proiect s-au putut bucura de câteva surprize, constând în produse cosmetice naturale hand made. Expoziția poate fi vizitată de marți până duminică, inclusiv, în intervalul orar 9.00-17.00, la Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural.

Cristina Puşcaş

Foto : Cristian Gligor

Distribuie informația
Alte știri