Un NU hotarat impotriva demolarii caselor de pe strada Plevnei! Comunicatul celor afectati de decizia Primariei Oradea

Intentia municipalitatii oradene de a largi strada Plevnei pentru a permite un acces mai bun la viitorul pod al Centenarului se izbeste de opozitia proprietarilor caselor care urmează sa fie demolate. La sfarsitul lunii ianuarie, acestia au depus, la Primaria Oradea, o petitie prin care isi exprima dezacordul fata de demolarea cladirilor care le apartin, cerand gasirea unor solutii alternative. De asemenea, au promovat o actiune in contencios administrativ.

Redam mai jos comunicatul de presa trimis redactiei noastre de proprietarii imobilelor situate in Oradea st. Plevnei afectate de planurile de demolare initiate de Primaria Oradea.

„La inceputul lunii ianuarie 2018 locatarii imobilelor situate in Oradea st. Plevnei au fost vizitati fara instiintare prealabila si fara nici un document oficial prezentat de catre o delegatie a Primatiei condusa de Directorul Executiv Adjunct al Directiei Patrimoniu Imobiliar dl. Cristian Popescu pentru a anunta ca se vor face exproprieri si ca ar fi indicata gasirea unor alte locuite pentru relocare. Ulterior s-a comunicat proprietarilor afectati “Instiintarea” din data de 11.01.2018 prin care se arata ca strada Plevnei va fi supusa unei “modernizari” prin exproprierea imobilelor, sens in care se va efectua o vizita a topografilor Primariei insotiti de un expert evaluator ANEVAR la inceputul lunii februarie 2018. Primaria Oradea a dat un comunicat de presa in care arata ca îşi propune ca până la sfârşitul lunii iunie să vireze integral contravaloarea caselor expropriate, proprietarii vor avea la dispoziţie 8 luni să îşi găsească altă locuinţă, termenul limită stabilit pentru eliberarea imobilelor fiind data de 1 martie 2019.

La data de 29.01.2018 proprietarii imobilelor situate pe st, Plevnei au depus la Primaria Oradea sub nr. Inreg. 24723/P/2018 “Petitia” prin care isi exprima dezacordul in ceea ce priveste propusa demolare a constructiilor situate in Oradea strada Plevnei in vederea largirii caii de circulatie auto dinspre st. Tudor Vladimirescu catre viitorul pod denumit “Podul Centenarului”. Proprietarii au solicitat ca prin studii de fezabilitate corect si legal intocmite sa se identifice si alte solutii in ceea ce priveste problematica traficului auto in zona viitorului pod, solutii care sa nu vizeze demolarea unor constructii situate in zona istorica a orasului Oradea si s-a propus ca solutie de trafic circulatia pe strazile existente in forma actuala (eventual pe doua sensuri de circulatie pe st. Principatele Unite si/sau pe st. Calarasilor, asa cum a fost pana nu demult) sau prin largirea carosabilului strazii Principatele Unite, largire care nu ar presupune demolari de constructii (dat fiind ca exista zona verde disponibila) si ar solicita un buget de investitii semnificativ mai mic.
Reprezentantii Primariei insotiti de expert evaluator ANEVAR Andrei Veronica s-au prezentat la inceputul lunii februarie 2018 pentru a face masuratorile necesare si poze in vederea evaluarii imobilelor vizate de expropriere, fara a conveni in prealabil cu proprietarii ora si data vizitei si fara a avea asupra lor delegatie de servici corect si complet intocmita care sa indice scopul vizitei si actul administrativ in baza caruia s-a demarat procedura exproprierii. In lipsa acestor documente justificative, o parte dintre proprietarii imobilelor situate pe strada Plevnei a refuzat accesul delegatiei pe proprietatea lor, o alta parte intimidata de autoritatea Primariei Oradea a permis accesul in vederea expertizarii.

In fapt delegatii Primariei au uzat de aceleasi “argumente” incluse si in raspunsul scris la procedura prealabila in contencios administrativ initiata pentru a obliga Primaria sa comunice documentele subsecvente exproprierii. Ne referim la formulari de genul: “ar fi in interesul dvs sa colaborati in aceasta faza de documentare pentru a preintampina eventualele nemultumiri ulterioare legate de omiterea evaluarii sau subevaluarea bunurilor expropriate” !! Observam cu stupoare ca expropriatorul utilizeaza inclusiv in scris expresii ce urmaresc intimidarea, cum ca s-ar putea face o expropriere si fara evaluare sau prin subevaluare, lucru complet inacceptabil in conditiile unui stat de drept.

Este evident ca Primaria face un abuz de drept in aceasta situatie si incearca sa lamureasca proprietarii ca exproprierea “este in interesul lor” si sa nu isi “ingreuneze” situatia, de parca proprietarii imobilelor ar fi autorii unei infractiuni. Suntem surprinsi de curajul de a reitera textual “argumentatia” cu care probabil angajatii Primariei s-au prezentata la “evaluari” cu alte ocazii, uzand in mod vadit de tehnici de intimidare. S-a promovat o actiune in contencios administrativ pe rolul Tribunalului Bihor pentru a obliga Primaria sa comunice actul administrativ care sta la baza demararii procedurii de expropriere. Prin Intampinare Primaria Oradea a comunicat actele adminstrative referitoare la “modernizarea strazii Plevnei” si anume : “Tema de proiectare, elaborare expertiza, docmentatie pentru avizarea lucrarilor de interventie modernizare strada Plevnei”, aprobata de Primarul Ilie Bolojan la data de 15.12.2017 sub nr. 397255, dar care nu a fost comunicata in mod direct nici celor afectati direct (proprietarii imobilelor), nici presei, desi este o informatie de interes.

Pana in prezent nu am primit nici un raspuns la Petitia noastra si nici nu am fost convocati la discutii cu reprezentantii Primariei. Ne-am inscris in audienta la dl Primaria Ilie Bolojan insa acesta nu s-a prezentat personal la audienta ci a delegat-o pe dna Anca Grama Sas, purtator de cuvant al Primariei Oradea, sa preia problema noastra. Sa incercat si abordarea directa a Primarului fara programare in sediul Primariei, insa acesta a evitat o discutie precizand ca este prematura o discutie in acest moment, “nu este pregatit” si de altfel are de “condus o institutie” si “nu ii place ca lumea sa astepte la usa cabinetului”. In ciuda faptului ca a promis o intalnire cu proprietarii aceasta intalnire nu s-a concretizat. Angajatii Primariei ridica din urmeri si spun ca nu sunt in masuara sa gaseasca alta solutie pentru ca aceasta este “viziunea”.

Chiar daca raporturile de evaluarea ale imobilelor au fost finalizate si depuse la Primarie de expert Veronica Andrei, totusi Primaria refuza sa le comunice proprietarilor pentru a evita cearta, dat fiind ca practia evaluarilor efectuate de Primarie arata ca valorile rezultate au fost mereu cu 30-40% sub valoarea de piata si de multe ori sub valoarea de impozitare stabilita de insasi Primaria Oradea in baza de date. Cu alte cuvinte la plata impozitului casa e scumpa si situata in zona de impozitare 0, insa la expropriere casa se devalorizeaza brusc. Nemaipunand ca evaluarea nu include imbunatatirile aduse de proprietari cum ar fi instalatii termice noi din cupru, calitatea caloriferelor, a geamurilor, dotarea cu aer conditionat, sistem de supraveghere, amenajare gradina s.a.m.d. Ce sa mai vorbim de acoperirea cheltuielor de mutare si a stresului suferit de proprietarii care nu au gresit cu nimic pentru a le fi confiscate partial averile si a fi siliti sa se relocheze de urgenta pentru “a nu sta in calea dezvoltarii orasului”. Vorbim de familii cu venituri modeste sau medii, familii de tineri cu copii sub 3 ani dar si batrani. Trebuie precizat si faptul ca utilitatea publica a exproprierii nu a fost dovedita public in nici un fel, nu apare cu titlu de recomandare nici in “Planul de mobilitate urbana” elaborat in noiembrie 2016 care trateaza documentat toate problemele de circulatie ale orasului si zonei metropolitane, dar nici in “Strategia integrata de dezvoltare urbana 2017-2023” (SIDU) elaborata in mai 2017, ambele uzate de Primaria Oradea la dosarele de finantare europeana. Cu atat mai putin nu este inclusa in Planul Urbanistic General, desi sunt incluse aici alte proiecte de “modernizare” pe termen lung in zona centrala precum demolarea unui rand de case de pe strada Avram Iancu si de pe strada Sucevei dupa anul 2023. Este evidenta si diferenta de sens la notiunii de ‘modernizare’ a spatiului public fata de cea de ‘expropriere’ si ‘demolare’ a proprietatii private. Nu stim cum justifica Primaria oportunitatea si urgenta masurii exproprierii, includerea ei in cadrul planurilor imediate si absolut necesare.

Analizand propunerea Primariei din punct de vedere al utilitatii, observam ca Podul Centenarului a obtinut finantare europeneana tocmai pentru ca prevede trafic pietonal si pista de biciclisti, stiut fiind faptul ca se incurajeaza scoaterea traficului auto si a parcarilor auto din zonele centrale si rezidentiale, conform directivelor UE privind protectia mediului si sanatatii populatiei. Existența unei strategii integrate de dezvoltare urbană constituie condiția de bază pentru acordarea unei finanțări prin intermediul Axei Prioritare 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, a Programului Operațional Regional 2014 – 2020, context în care SIDU cuprinde un minim de elemente specifice unui document strategic de dezvoltare locală, în concordanță cu cerințele minime menționate de Regulamentul Uniunii Europene nr. 1301/2013 în această privință. Primaria Oradea s-a angajat prin contractele de finantare europeana sa respecte recomandarile enuntate in Declaratia de la Rio si anume: “Oamenii stau în centrul preocupărilor dezvoltării durabile. Cetăţenii au dreptul la o viaţă sănătoasă şi productivă, în armonie cu natura. Pacea socială, dezvoltarea localităţii şi protecţia mediului sunt interdependente şi inseparabile.” De altfel aceste enunturi sunt copiate chiar din documentele Primariei, din SIDU si Planul de mobilitate urbana. Or, propunerile Primariei incalca angajamentele luate: aduce traficul de masini intr-o zona linistita de case atat pe malul stang cat si pe malul drept al orasului, justificand scurtarea traseului catre Tribunal si viitoarea parcare Vointa pentru care inca nu s-a obtinut avizul favorabil din partea Directiei pentru Cultura si Monumente.

Proiectul de finantare europeana pentru construirea Podului Centenarului nu include si nici nu face referire la demolarea unor case din centrul istoric si nu detaliaza cum va fi manageriat traficul auto in zona centrala rezidentiala Plevnei-Principatele Unite-Szigligeti-Ady Endre si pe malul Crisului Repede care ar trebui protejat ecologic, care vor fi indicatorii de poluare in zona dupa deschiderea acestui nou tronson auto. Prin urmare finantatorul Uniunea Europeana nu a fost informat pana la capat care este “viziunea” de dezvoltare a zonei. Exproprierea si modernizarea zonei urmeaza sa se faca separate de proiectul European, in mod evident din bugetul propriu al Primariei Oradea. Traficul auto si de biciclisti ar urma sa fie directionat de pe strada Plevnei pe strada Tudor Vladimirescu, destul de ingusta in forma actuala pentru a suporta si benzi de biciclisti, dar probabil se va propune in curand “largirea” sau “modernizarea acesteia” spre noul Mall care se va construi vizavi de sediul Urbana si unde este deja aprobata prin HCL largirea axului drumuluii la 25m (12,5m din ax pe partea beneficiarului SC Lotus Center SA) cu destinatia drum public, ca urmare a donatiei unei suprafetei de teren de peste 1700 mp!! din partea SC Lotus SA catre Primaria Oradea.
Vazand ca propunerea noastra de a mentine traficul auto pe strazile existente Principatele Unite si Calarasilor nu se bucura de nici un raspuns din partea Primariei, am initiat o alta propune care se muleaza pe recomandarile UE in ceea ce priveste pietonalizarea strazilor centrale si din cartierele rezidentiale, si anume propunerea “Steet art”, prin care strada Plevnei sa fie pietonalizata cu acces bicicilisti pe 2 benzi de circulatie iar casele sa fie “modernizate” prin zugravire de catre artisti locali pe o tematica aleasa, eventual in cadrul unor festivaluri de profil sustinute financiar de administratia locala asa cum au loc in Sibiu si Cluj Napoca, orase cu care Oradea ar trebui sa se compare si sa intre in competitie. Propunerea a fost inregistrata la Primaria Oradea sub nr. 166322/P/10.04.2018 si poate fi urmarita si pe pagina de fecebook “propunere street-art plevnei-oradea”. Proiectul poate sa includa si malul drept in ceea ce priveste cladirea Informatica si ar salva si nefericita incadrare a Podului Centenearului in arhitectura zonei, dar fiind ca s-a optat pentru un pod cu arhitectura minimalista intr-un cartier de case din perioada interbelica.

Tematica propusa pentru ‘street art’ este diversa, de la desene abstracte tip graffiti, teme folclorice romanesti, unguresti si germane, teme mestesugaresti (strada Plevnei –Timar utca, a gazduit in perioada antebelica si interbelica ateliere de tabacarie) pana la crearea unei strazi a “basmului” prin desenarea unor personaje din povestile pentru copii si tineri, bineinteles cu reabilitatea obligatorie celor doua imobile detinute de Primaria Oradea pe st. Plevnei la nr. 12 si 15 (locuinte sociale) lasate in paragina de ani de zile, si eventual transformarea acestora in cresa, gradinita, loc de joaca pentru copii sau spatii expozitionale pentru artistii locali, cafenea artistica etc. Strada Plevnei are un farmec al ei exact in forma in care este, ingusta si cu casute mici, colorate si diferite, aceste aspecte trebuind valorificate de Primaria Oradea deoarece zona este destinata promenadei si plimbarii cu bicicleta in zona protejata istoric a orasului. Deocamdata Directia Judeteana pentru Cultura Bihor nu a inregistrat o cerere de avizare a demolarii caselor de pe st. Plevnei din partea Primariei Oradea dar nici solicitarea de avizare a propunerii arhitecturale dupa demolarea unei parti a strazii, care va avea cel putin un aspect contracdictoriu, dat fiind ca pe cealalta parte raman casele in forma actuala.
Probabil cat de curand propunerea de expropriere va fi introdusa pe ordinea de zi a Consiliului Local Oradea, pentru ca abia apoi proprietarii sa fie pusi in fata faptului implinit si sa fie chemati sa accepte o despagubire stabilita in mod unilateral sub valoarea de piata sau sa se adreseze justitiei pentru stabilirea procesuala a unei juste despagibiri, ceea ce presupune timp, bani, stres, dar nu si suspendarea masurii demolarii. Legea exproprierii nr. 255/2010 este defavorabila celor expropriati, tocmai din acest considerent presedintele Klaus Iohannis a trimis spre reexaminare legea considerand că unele dispoziții ale legii „se impun” a fi reexaminate, în vederea respectării dreptului de proprietate și a garanțiilor acestuia și pentru realizarea unui cadru legislativ coerent, în acord cu jurisprudența constituțională în materia exproprierii. Una peste alta proprietarii imobilelor vizate sunt socati de ceea ce se poate intampla in Oradea anului 2018, sunt dezorientati si deprimati, si mai mult decat atat sunt tinuti departe de informatii care ii privesc si nebagati in seama de autoritatile locale care traseaza linii de demolare si constructie dupa bunul plac, fara a se consulta cu specialist in domeniu si cu cetatenii direct vizati, desi in campania electorala si-au facut timp sa vina sa discute cu alegatorii la fiecare colt de strada. Acum sunt foarte ‘ocupati’ cu treburile urbei, de parca demolarea unei strazi nu ar fi tot o treaba a urbei, dar probabil asa evita discutiile si pot dormi linistiti noaptea sub umbrela de legitimitate conferita de o majoritate calificata in Consiliul Local, care practic votaza favorabil orice propunere venita din partea Primariei”.

Distribuie informația

Casă de vânzare în Sânnicolau Român, 3 camere - 150 mp, verandă, anexe. Plus o bucătărie de vară. Teren pentru grădină în suprafață de 15 ari. Fântână proprie. Posibilități de racordare la canalizare, apă și gaz. Drum asfaltat. Zonă foarte liniștită la o distanță de 30 km de Oradea, iar ca timp aprozimativ 30 minute, pe drumul noul realizat pe la Livada. Prețul 35.000 euro. Negociabil. Telefon 0743183715.

Alte știri