Un proiect inedit. Negocierile pentru BREXIT simulate de către studenții orădeni

Sala Mare a Primăriei Oradea a găzduit vineri, 2 noiembrie 2018, simularea negocierilor pentru BREXIT, de către studenții în Relații Internaționale și Studii Europene, Universitatea din Oradea.

În deschiderea oficială a programului, studenților participanți la negocieri le-au fost adresate câteva cuvinte de către conf. univ. dr. Ligia Burtă, prorectorul responsabil cu Servicii studențești şi vizibilitate; prof. univ. dr. Ioan Horga, decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării; lector univ. dr. Florentina Chirodea, directorul Departamentului de Relații Internaționale și Studii Europene, eurodeputatului Emilian Pavel și asist. univ. dr. Meszaros Edina Lilla, responsabil Comitet de organizare activitate.

În cadrul simulării propriu-zise, studenții orădeni și-au asumat rolurile diferiților oficiali europeni implicați în discuțiile pentru BREXIT. Astfel, ei au intrat în pielea unor lideri politici de la nivel european din cadrul instituțiilor europene (Parlamentul European, Comisia Europeană, Consiliul European, Consiliul UE), a negociatorului – șef al UE pentru BREXIT, a secretarului de stat pentru ieșirea din Uniunea Europeană, dar și a unor președinți sau prim-miniștri (prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, cancelarul Germaniei, președintele Franței, președintele României, prim-ministrul Ungariei, prim-ministrul Scoției), fiind puși la încercare, după încheierea negocierilor, și printr-o sesiune de întrebări atât din partea colegilor negociatori, cât și din partea presei alcătuită din studenții de la Jurnalism și de la Comunicare și Relații Publice, ai Universității din Oradea.

În urma acestui exercițiu, cei șase studenți care au fost desemnați cei mai buni negociatori au fost premiați, de către europarlamentarul Emilian Pavel, prezent la eveniment, și cu o excursie la Bruxelles, la Parlamentul European. Locul 3 a fost câștigat de Michelle Nica (prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Theresa May), locul 2 – de Cătălin Hațegan (negociatorul şef al Uniunii Europene pentru BREXIT, Michael Barnier), iar primul loc a fost câștigat de Ramona Goman (cancelarul Germaniei, Angela Merkel), toți studenții implicați în acest eveniment fiind răsplătiți cu diplome de participare.

Simularea negocierilor pentru BREXIT a urmărit să ofere studenților posibilitatea de a acumula cunoștințe și abilități practice prin abordarea unei teme provocatoare, de actualitate europeană.
Evenimentul a fost organizat de către Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene, Universitatea din Oradea, în parteneriat cu Cabinetul Eurodeputatului Emilian Pavel, cu Asociaţia Studenţilor de la Relaţii Internaţionale şi Studii Europene şi cu Departamentul de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării.

Mălina GULER,
Studentă An II, Jurnalism

Distribuie informația
Alte știri