Un reper identitar pentru suferinta celor care au trecut prin inchisorile comuniste se afla in Cetatea Oradea si nu trebuie mutat! VIDEO

In Joia Mare a avut loc vernisajul expoziției memoriale „Rezistență și represiune în Bihor”, din subsolul K al Cetății Oradea.

“E un reper identitar”, a declarat arhitectul Maria Tîlvescu, care impreuna cu doctorul in istorie Cristina Puscas, sufletul dar si motorul acestui proiect public privat, realizat in premiera in Romania, l-au gandit. Si asta pentru ca suferinta celor care au trecut prin inchisorile comuniste nu trebuie tulburata.

In cele 10 incaperi-celule, lumina devine ea însăși un „exponat”, o experiență, în jurul ei toate celelalte elemente materiale rămânând în semi-obscur. Metalul sugerează rigiditatea regimului și îngrădirile la care era supusă persoana umană.

Expoziția va putea fi vizitată în orele de program ale Muzeului Cetății și Orașului Oradea, de marți până duminică, între 9.00 și 17.00.

Planurile Cristinei Puşcaş nu se opresc insa aici. Ea isi doreste ca in scurt timp sa realizeze „un dicţionar al suferinţei bihorene” şi va face o transcriere a prezentării acesteia şi în limbile engleză şi maghiară, astfel încât să fie accesibilă şi pentru vizitatorii străini ai Cetăţii.

Distribuie informația
Alte știri