Un secol de modă și feminitate

Moda „a domnit” secole de-a rândul, iar, ieri, Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural a găzduit, în cadrul unui eveniment extraordinar, o expoziție inedită a colecționarei Iulia Gorneanu.

Expoziția „Un veac de Feminitate” reușește să readucă în zilele noastre frumusețea și eleganța de odinioară. Pune în atenția oricui, o poveste despre feminitate, fascinație și mister. Ne reamintește un timp istoric de mult uitat, din acest punct de vedere, după cum afirmă și drd. colecționarul și curatorul Iulia Gorneanu: „moda veche ne inspiră, avem nevoie de oarecare vibrare a feminității în sensul uitat al freonului și că ne simțim bine, foarte multe dintre noi, în celelalte vremuri”. Designul, atenția pentru detaliu, stilul, rafinamentul și-au pus amprenta asupra pieselor vestimentare și accesoriilor, în acele timpuri. „Doamnele acelor vremuri își cumpărau rochii din Viena și Paris, mai puțin de la noi. Femeile care nu-și permiteau să-și comande, să își achiziționeze rochii din străinătate, și le făceau singure sau ajutate de alte femei. În schimb, în România, am avut femei geniale și super creative”, a spus drd. Iulia Gorneanu. Româncele își făceau niște ținute finuțe, grațioase și de vis, foarte atente la detalii și foarte talentate, astfel ieșeau din mâinile lor adevărate creații vestimentare.

Toate exponatele expuse în expoziția găzduită de Muzeul Orașului Oradea provin din colecția Iuliei Gorneanu și sunt piese originale din perioada 1850-1950. Expoziția prezintă pălării, poșete, umbreluțe de soare, vestimentație, bijuterii, podoabe, ceasuri, sticluțe de parfum, carnețele de bal, dantelă, fotografii, reviste de modă, reprezentative pentru epoca în care au fost create.

Începând de ieri, 19 noiembrie 2019, la Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural, se vor putea admira în cadrul aceleiași expoziții, până în data de 30 martie 2020, și o serie de piese vestimentare specifice perioadei Belle Epoque, ce au aparținut Ottiliei Michail-Oteteleșanu, pictoriță a Casei Regale și protejata – pe linie artistică – a Reginei Elisabeta. Totodată, expoziția include și o secțiune intitulată „Rafinament și intimitate în Belle Epoque și Interbelic”, unde este expusă lenjeria intimă de la acea vreme.

Managerul Muzeului Orașului Oradea – Complex Cultural, Angela Lupșea, a afirmat că ea consideră că „fiecare femeie trebuie pusă în valoare printr-o astfel de expoziție. Pasiunea pe care o are Iulia Gorneanu depășește orice limită. Ne gândim să dezvoltăm tot ceea ce înseamnă vast, și bunăstare, atât pentru doamne, cât și pentru domni. Merită să luăm în calcul, și un muzeu al modei, sau o secție dedicată acestor piese vestimentare care de multe ori trec neobservate”.

Ana-Maria Silaghi, Jurnalism, anul II

Distribuie informația
Alte știri