Se împlinesc 25 de ani de la moartea Corneliu Coposu, fostul lider al Partidului Național Țărănesc. Corneliu Coposu a fost deținut politic și a petrecut 17 ani în închisorile comuniste, iar după 1990 a devenit liderul opoziției din România. Seniorul a murit pe 11 noiembrie 1995.
Corneliu Coposu s-a născut la 20 mai 1914, în comuna Bobota, judeţul Sălaj, fiind fiul protopopului greco-catolic Valentin Coposu. A urmat cursurile liceului din Blaj, apoi a devenit licenţiat al Facultăţii de Drept din Cluj, obţinând ulterior şi titlul de doctor în drept, potrivit lucrării „Personalităţile României contemporane – Protagonişti ai vieţii publice”, citată de Agerpres.
Corneliu Coposu a fost membru al Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă din România, al Asociaţiei de Istorie Comparativă şi Drept, membru în Consiliul Uniunii Europene Creştin-Democrate (1992), precum şi preşedinte de onoare al mai multor asociaţii. În 1995, a fost decorat cu Legiunea de Onoare în grad de Ofiţer, distincţie acordată de Republica Franceză.
La 20 mai 2018, Fundaţia „Corneliu Coposu”, împreună cu Asociaţia 21 decembrie 1989, a prezentat public conţinutul Testamentului lui Corneliu Coposu. Documentul a fost găsit după 23 de ani de la trecerea în eternitate a Seniorului de reprezentanţii Fundaţiei „Corneliu Coposu”, în arhiva acesteia, se arăta într-un comunicat de presă din 20 mai 2018 al Fundaţiei „Corneliu Coposu”. Testamentul a fost scris de Corneliu Coposu în noaptea de 24 spre 25 iulie 1994, de pe patul de spital.
„Testamentul politic al liderului PNŢCD, Corneliu Coposu, îndeamnă generaţia tânără să se implice în apărarea valorilor democraţiei şi să nu cedeze presiunilor de orice fel, pentru că doar în acest mod România va reuşi să depăşească traumele lăsate de perioada comunistă (…) Printre principiile enunţate de Seniorul PNŢCD se mai numără patriotismul dovedit prin fapte, nu prin vorbe, şi puterea exemplului personal care să educe tinerii în spiritul valorilor universale”, se menţionează, între altele, în comunicatul de presă din 20 mai 2018.
Custodele Coroanei, Margareta, a adresat miercuri un mesaj cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la moartea lui Corneliu Coposu, în care evidenţiază că acesta a fost „un om al datoriei”, „un suflet generos” şi „a trăit prin dăruirea de sine, luptând dârz până la sfârşit”.
„Viaţa exemplară a acestui mare român a fost o pildă pentru toţi cei care îl au cunoscut’. Corneliu Coposu a fost fidel Coroanei Române şi a susţinut principiile regale în spaţiul public încă din anul 1990. El a rămas în amintirea noastră ca un om al datoriei, un suflet generos, care a trăit prin dăruirea de sine luptând dârz până la sfârşit”, se arată în mesajul MS Margareta, postat pe Facebook.
Sursa: stiri.tvr.ro