Un teritoriu britanic de pe continent vrea să intre în Spațiul Schengen după Brexit

Foto: stirileprotv.ro

Gibraltarul s-ar putea alătura spaţiului Schengen cu scopul de a garanta libertatea de mişcare la frontiera sa cu Spania după ce Regatul Unit va părăsi UE, a sugerat premierul acestui teritoriu britanic într-un interviu acordat AFP, citat de stirileprotv.ro.

Pentru această mică enclavă de 6,2 km2, situată în extremitatea sudică a Peninsulei Iberice, fluiditatea traficului la unicul său post de frontieră cu Spania este crucială pentru cei 30.000 de locuitori ai săi, dar şi a spaniolii care muncesc aici.

Spania a cedat Gibraltarul Marii Britanii în 1713, dar solicită restituirea teritoriului, iar disputa cu Londra pe această temă este adesea marcată de presiuni la frontieră. În 1969, dictatorul Francisco Franco a închis frontiera, impunând un blocaj care a fost ridicat cu totul abia în 1985, când Spania se pregătea să intre în UE, la 1 ianuarie 1986.

De când britanicii au votat în referendumul din 2016 pentru ieşirea din UE, Spania şi-a reluat propunerea de partajare a suveranităţii Gibraltarului între Madrid şi Londra. Dar locuitorii insulei, care au respins această idee într-un referendum care a avut loc în noiembrie 2002, îşi menţin refuzul.

Alte știri