Un vernisaj deosebit  în Turnul Primăriei: Tramvaie din Oradea

Marți, 29 noimbrie 2022, la ora 11:00 a avut loc în holul Turnului Primăriei Oradea vernisajul expoziției de artă fotografică intitulată „Tramvaie din Oradea„.

Publicul prezent la eveniment a fost salutat de către doamna Angela Lupsea  directorul executiv al Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor, care a apreciat importanța diversificării expozițiilor organizate în Turnul Primăriei, precum și colaborarea deosebită existentă cu Asociația Internațională „Euro Foto Art” (AIEFA) cu care sunt realizate aceste proiecte. A mulțumit deasemenea pentru participarea artiștilor fotografi participanți la proiect printre care și absolvenților ultimului curs de tehnică și artă fotografică organizat pentru elevii Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea.

Reprezentantul doamnei viceprimar Antonia Nica consilierul Dacian Palladi a apreciat expozițiile de artă fotografică organizate în municipiul Oradea, precum și rolul deosebit pe care l-au jucat mijloaceler de transport în comun în viața cetățenilor municipiului nostru. 

„Apariția primului tramvai electric în Oradea în anul 1906 a fost un eveniment deosebit în viața de fiecare zi a oamenilor. În zilele noastre mijloacele de transport  au rol și mai important în deplasarea cetățenilor, dintre care tramvaiele joacă în rol deosebit. Datorită managmentul OTL SA cetățenii municipiului nostru se pot deplasa în condiții deosebite iar reînoirea permanentă a parcului de tramvaie oferă un confort din ce în ce mai mare publicului călător. Expoziția pe care vernisăm aztăzi prezintă publicului vizitator, precum și turiștilor care ne vizitează orașul de la apariția primului tramvai electric până la cele mai moderne ” a precizat consilierul viceprimarului municipiului Oradea.

Directorul tehnic al OTL SA ing. Marius-Cosmin  Nicoruț, care după ce a mulțumit pentru invitația făcută de a participa la acest eveniment  și a prezentat istoria tramvaielor din Oradea.

Primele mijloacele de transport în Oradea a apărut odată cu înaugurarea Gării centrale de cale ferată și aparția primelor vechicule trase cu cai care au avut deaspura acoprișuri destinate pentru transportarea mărfurilor și a bagajelor  denumite omnibus-uri. În jurul anilor 1903-1904, odată cu iluminatul și înaugurării uzinei electrice se împunea modernizarea și transportului în comun și necesitatea apariției unor mijloace de transport în comun electrificate. Primul tramvai Siemens în Oradea a ieșit pe poarta depoului în data de 1 martie 1906, iar circulația propriu zisă pentru publicul călător a fost înaugurat la data de 25 aprilie 1906. Ne bucurăm pentru faptul că din vara acestui an avem o colaborare deosebită cu AIEFA, care a permis înaugurarea în premieră națională prezentarea expozițiilor de artă fotografică organizate de cunoscută Asociație pe ecranele moderne ale mijloacelor de transport în comun din Oradea” preciza în discursul său directorul tehnic al OTL S.A .

În încheiere președintele AIEFA Ștefan Tóth István AFIAP, ESFIAP a mulțimit pentru colaborarea deosebită care permis prezentarea în mijloacele moderne a transport din Oradea ún acest interval a peste1.500 de imagini ale artiștilor fotografi din: Pakistan, România, Serbia, Turcia, Ucraina și Ungaria.

Mă bucur că am putut oferi publicului călător din orașul nostru acest cadou vizual gratuit cu care am contribuit la confortul și bună dispoziție pe perioada deplasării lor cu mijloacelor de transport modernea subliniat în discursul său cunoscut artist fotograf și curatorul coordonator al proiectului. 

Vernisajul expoziției a fost transmis online și se poate revedea pe adresa Asociației:  

Toate lucrările acceptate pentru Proiect se pot viziona și pe adresa: Eurofotoart, respectiv pe ecranele mijloacelor moderne de transport din municipul nostru, datorită protocolului încheiat între AIEFA și OTL SA. Noua expoziție de artă fotografică dinTurnul Primăriei organizată cu spijinul Summit Agro România va rămâne la dispoziția publicului vizitator până la sfârșitul lunii ianuarie 2023 putând fi vizitată de marți până duminică între orele 10:00 – 18:00.

Distribuie informația
Alte știri