Undă verde pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Cluj-Napoca – Episcopia Bihor

Un proiect major de infrastructură, care vizează electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Cluj-Napoca – Episcopia Bihor, a fost semnat vineri, 14 februarie. Valoarea investiției depășește 7 miliarde de euro și ar urma să fie realizată din bani europeni. Este vorba despre reabilitarea a 166 de kilometri de cale ferată și electrificarea a 160 de kilometri pe această distanță.

„Este foarte important să legăm Clujul, Oradea și Episcopia Bihor de rețeaua principală. Dacă vom lega Coșlariu de Cluj și mai departe Oradea și Episcopia Bihor, vom descongestiona ce se întâmplă azi în Curtici. Ce se întâmplă acolo este de neimaginat. Așteptarea, în Curtici este una aproape imposibil de suportat de cei mai importanți agenți economici din România. Dincolo de infrastructură, al doilea lucru solicitat la fiecare întîlnire este rezolvarea problemei de la Curtici”, a declarat Lucian Bode, ministrul Transporturilor.

Lucrările din proiect vizează electrificarea în întregime a celor 166 de km a liniei de cale ferată, precum și modernizarea, pe întregul traseu, a tuturor stațiilor, haltelor și spațiilor adiacente, incluzând parcările, rampele și peroanele cu copertine. Toate clădirile de călători vor beneficia de compartimentări ce vizează fluidizarea circulațiilor, de grupuri sanitare compartimentate pe sexe, precum și grupuri sanitare speciale pentru mamă și copil. Traseele de circulaţie pentru călători vor asigura deplasarea în deplină siguranţă a persoanelor cu handicap locomotor și vizual, fiind prevăzute, de asemenea, rampe și marcaje tactile pentru nevăzători la accesele principale în clădire și către punctele principale de interes. Partea de execuție este estimată la 4 ani din durata totală de 10 ani a proiectului.

În urma reabilitării, pe 60% din traseu trenurile vor putea circula cu peste 100 km/oră, iar distanța Oradea-Cluj se va parcurge în 2 ore.

Alte știri