Ungaria vrea sa construiasca o noua cale ferata prin Bihor

Fotoworkshop4You / Pixabay <a href="https://pixabay.com/users/Fotoworkshop4You/">Fotoworkshop4You</a> / Pixabay

Ungaria ar putea construi în următorul deceniu o nouă cale ferată cu o lungime de 500 de kilometri care să conecteze o serie de oraşe importante din Ungaria, Serbia şi România, a declarat joi un parlamentar Fidesz, informează agenția oficială MTI.

Janos Lazar a precizat că noua linie de cale ferată ar urma să conecteze oraşele Pecs, Subotica, Szeged, Bekescsaba, Salonta, Oradea şi Debrecen iar proiectul ar costa 800 miliarde forinţi 2,6 miliarde euro. Janos Lazar a spus că a discutat acest proiect cu premierul Viktor Orbán care l-a acceptat.


Politicianul ungar a mai anunţat că Guvernele Serbiei şi Ungariei vor avea o şedinţă comună în luna aprilie, ocazie cu care va fi discutat şi proiectul noii căi ferate. Potrivit lui Janos Lazar, Guvernul Serbiei este dispus să sprijine financiar acest proiect. În plus, proiectul ar putea beneficia şi de finanţare de la Uniunea Europeană, având în vedere că este în linie cu strategia UE de dezvoltare a transporturilor.


Deja, există consens între Ungaria şi România pentru ca prima conexiune de tren de mare viteză tip TGV, să se construiască între Budapesta şi Cluj-Napoca. In urma cu un an, Péter Szijjártó, ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior al Ungariei a anunţat că guvernul ungar a aprobat un buget de un miliard de forinţi pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru linia de cale ferată dintre Budapesta şi Cluj-Napoca ce ar urma sa treaca prin Oradea si Alesd.

Distribuie informația
Alte știri