Unic în România: sapte ipostaze ale Mântuitorului Iisus Hristos într-o pictură

Singurul loc din România unde pot fi admirate șapte ipostaze ale Mântuitorului Iisus Hristos – Nașterea, Înălțarea, Botezul, Umilința, Gloria, Crucificarea și Iisus după gratii – într-o singură pictură este Catedrala Evanghelică din Sibiu, conform agerpres.ro. In acel lacas de cult se află de peste o jumătate de mileniu „Fresca Răstignirii”.

Construcția catedralei, închinată Fecioarei Maria, a început în 1.320. După un secol de la finalizarea ei, pe când biserica era catolică, în 1.445, pictorul Johannes von Rosenau realizează o frescă Crucificarea și Iisus după gratii. După ce biserica a devenit evanghelic-luterană, alt pictor a mai adăugat cinci ipostaze ale lui Iisus: Nașterea, Înălțarea, Botezul, Umilința și Gloria.

Dacă Nașterea, Botezul și Înălțarea lui Iisus sunt cunoscute de creștini, indiferent de confesiune, felul în care apare Mântuitorul — umilit și glorificat sau întemnițat — sunt picturi foarte rare în orice biserică. În Catedrala Evanghelică din Sibiu, Iisus poate fi admirat cărunt, cu o rochie albă și o sabie în gură sau după gratii.

Foto:agerpres.ro

Distribuie informația
Alte știri