Universitatea din Oradea omagiază centenarul nașterii Monicăi Lovinescu

Cuplul Lovinescu-Ierunca are o legătură specială cu Universitatea din Oradea. Biblioteca celor doi intelectuali români se află, din anul 2010, în fondul Bibliotecii Universității din Oradea. Acest fapt reprezintă un motiv în plus pentru ca Universitatea din Oradea se aniverseze și ea centenarul nașterii Monicăi Lovinescu.

Evenimentul omagial va avea loc joi, 16 noiembrie 2023, de la ora 12:00, în sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea.

Și-au anunțat participarea rectorul, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău și prof. univ. dr. habil Sorin Șipoș, prorectorul Universității din Oradea.

Vor lua cuvântul:

  • Conf. univ. dr. Florin Ardelean, scriitori și cadru didactic al Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării,
  • Prof. univ. dr. Valentin Chifor, eseist, critic și istoric literar,
  • Dr. Anarela Chiș, moderatorul conferinței, Biblioteca Universității din Oradea.

„Cu prilejul aniversării a o sută de ani de la nașterea Monicăi Lovinescu, vor fi abordate teme precum: viața acesteia, opera, anii de exil și cei ai comunismului românesc”, spune dr. Anarela Chiș.

Organizatorii, Biblioteca Universității din Oradea și Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, le-au pregătit celor care vor lua parte la eveniment și trei surprize. Jurnalista, editorarea și scriitoarea Doina Jela, urmează să susțină o intervenție filmată în cadrul conferinței. Vocea Monicăi Lovinescu va putea fi auzită, așa cum a fost ea imortalizată într-o înregistrare de la „Europa Liberă”, realizată în ianuarie 1989. Iar, în holul bibliotecii, urmează să fie organizată o expoziție care va aduna cărți și publicații editate în anii exilului parizian de Monica Lovinescu și Virgil Ierunca.

Toți cei interesați sunt bineveniți, anunță organizatorii.

Distribuie informația
Alte știri