Universitatea din Oradea, singura din România afiliată reţelei Art Nouveau Network cu sediul la Bruxelles

Universitatea din Oradea e singura din România afiliată reţelei Art Nouveau Network cu sediul la Bruxelles, din care face parte şi  municipiul reşedinţa de judeţ a Bihorului. De aceea, conducerea  instituţiei academice din urbea de pe Crişul Repede și-a propus să introducă în circuitul Art Nouveau corpurile de clădire din Campus.

Pentru inceput fosta Bibliotecă a Universității din Oradea, actualmente Corpul J, a fost reabilitată și dată în folosință. Clădirea, proaspăt renovată, a fost concepută în secolul XX, de arhitectul Vágó József, promotorul stilului secesionist vienez.

„Tot ce a fost original, fiecare părticică a fost prezervată, pusă în valoare. Fiecare stucatură, fiecare bucăţică de sobă găsită în subsol, toate obiectele cu valoare istorică au fost reintegrate în context sau puse de-o parte. Ne-am gândit să respectăm valoarea istorică. Nu am inventat nimic, am respectat spiritul epocii 1900, secessionul vienez care este unul geometric, auster, foarte elegant și pe care l-am amplificat aici în mod creativ, adus la zi”, spune Ramona Novicov, unul dintre dascălii care s-au implicat direct în realizarea lucrării.

Alte patru clădiri de patrimoniu din cadrul Universității din Oradea vor fi reabilitate în următorii doi-trei ani – pavilioanele A, B și C, respectiv corpurile E, F, care găzduiesc Aula Magna a Universității, Facultățile de Teologie, Ştiinţe Economice, Inginerie Electrică (parţial), Rectoratul.

Alte știri