Urmează trei zile cu fenomenele meteo extreme. Bihorul, lovit și de caniculă și de vijelii

Prima atenționarea Cod galben a intrat în vigoare, luni, la ora 11 și va fi în vigoare până la ora 23.00.

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a zonei montane, în Moldova, nordul și estul Munteniei și local în Dobrogea vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și pe alocuri grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp.

Astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrânse și în Crișana, Maramureș și Transilvania.

Al doilea cod galben se referă a un val de căldură, disconfort termic ridicat și caniculă de luni până miercuri inclusiv. În aceste zile, valul de căldură se va intensifica în vest și sud-vest, iar disconfortul termic va crește în cea mai mare parte a țării.

Astfel, luni, vremea va fi călduroasă, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic. Cerul va fi mai mult senin, cu înnorări trecătoare în a doua parte a zilei, când pentru scurt timp vor fi posibile averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului. Temperatura maximă va fi de 33-34 de grade.

Marți și miercuri, disconfortul termic se va accentua, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime se vor situa în jurul valorii de 34 de grade.

Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura minimă nu va mai coborî sub 20 de grade.

Distribuie informația
Alte știri