USR Bihor atrage atenția asupra exploziei vizelor de flotant în Bihor

USR Bihor atrage atenția asupra exploziei vizelor de flotant în Bihor, cu menționarea specială a următoarelor localități:  Buntești, Câmpani, Căpâlna, Criștioru de Jos, Lunca, Sârbi, Sâmbăta, Vașcău.

În pragul alegerilor din 9 iunie cu o miză excepțional de mare pentru coaliția PSDPNL, USR Bihor a observat o creștere alarmantă a numărului de vize de flotant în mai multe localități din județ. Acest fenomen ridică serioase semne de întrebare cu privire la integritatea și corectitudinea procesului electoral.

Recenta modificare legislativă, promovată în regim de urgență de către coaliția PSD-PNL, care permite înregistrarea vizelor de flotant cu 60 de zile înainte de alegeri, pare să fie exploatată în scopuri electorale discutabile. Deși această măsură a fost oficial justificată ca un sprijin pentru tinerii aflați la studii, analiza datelor din ultimele cinci săptămâni indică o dublare a numărului de vize în localități precum Buntești (40 vize noi în ultimele cinci săptămâni), Câmpani (100), Căpâlna (93), Criștioru de Jos (90), Lunca (131), Sârbi (206), Sâmbăta (80), Vașcău (175).

“Și-au bătut joc întâi de tinerii care se află la studii în orașele în care nu au domicilii. Pe studenți îi obligau în plină perioadă de sesiune să se întoarcă acasă pentru a vota. La presiunea tinerilor, comasații PSDPNL au schimbat legea pe repede înainte, ca într-o adevărată autocrație, și au permis ca vizele de flotant să poată fi valabile cu 60 de zile înainte de data alegerilor. Măsură salutată în tăcere de mulți primari care se folosesc de acest instrument pentru  a păstra puterea în comunitea lor. Crearea artificială de flotanți pentru voturi este un furt din voturile oamenilor care muncesc  și trăiesc în aceste comunități, voința lor nemaiavând relevanță.” a declarat Silviu Dehelean, deputat de Bihor și președintele USR Bihor.

Această „explozie” a vizelor de flotant nu doar că subminează spiritul legii, menit să faciliteze participarea la vot, dar servește dorinței de putere absolută a coaliției PSDPNL, care pare să folosească acest instrument pentru a influența artificial rezultatele alegerilor.

Aceste practici nu sunt noi, PSD și PNL demonstrând repetat că pot perverti procesul electoral în beneficiul propriu.

“Ceea ce vedem în tabelele cu vizele de flotant este măsura cu care alegerile vor fi viciate în județul Bihor. Nu este o manevră nouă. Dimpotrivă, PSD și PNL sunt maeștri în a perverti procesul electoral. Au făcut-o și în trecut, o vor face și acum. Și prin aceste manevre vor fura din voturile celor care realmente trăiesc în comunitățile respective. Le vor fura acestora dreptul la o viață civilizată, de secol XXI”, a adăugat Alex Orjan, candidatul USR Bihor la președinția Consiliului Județean.

În fața acestei situații, USR Bihor lansează un apel către toți cetățenii de bună credință să se implice activ în protejarea democrației, dar și către autoritățile competente de a verfica situațiile evidente și de a lua măsurile care se impun. Este esențial ca fiecare dintre noi să acționeze.

Fiecare vot contează. Prezența masivă la urne este cel mai puternic antidot împotriva tentativelor de fraudare a alegerilor.

USR Bihor este ferm în apărarea valorilor democratice și a unui proces electoral curat și echitabil care reflectă adevărata voință a cetățenilor județului nostru.

Distribuie informația
Alte știri