USR Bihor cauta „oameni noi in politica”.VIDEO

“Oameni noi în politică” este o inițiativă cetățenească susținută de 26 de organizații civice și 4 partide politice care cred în valori democratice, în libertate și în domnia legii. E o continuare firească a campaniei „Fără Penali în funcții publice” și iși propune liberalizarea pietei politice, spune parlamentarul USR, Silviu Dehelean.

El sustine că inițiativa adunat deja 60 de mii semnături si e nevoie de inca 40 de mii pentru a putea fi depusă in luna decembrie in Parlament.

Aceasta propune: alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin; introducerea votului preferențial pe liste de partid (liste deschise), astfel încât cetățenii să poată vota omul pe care îl preferă, iar nu lista impusă de un partid; dublarea numărului de parlamentari care reprezintă diaspora prin aplicarea normei de reprezentare naționale și cetățenilor români cu domiciliul în afara țării; eliminarea pragurilor electorale la alegerile locale și europarlamentare; reducerea numărului de semnături necesare pentru înscrierea în alegeri.

In așa numitul Festival al democratiei, USR-ul vine cu o noutate și in privinta intocmirii listei pentru candidatii la alegerile europarlamentare de la anul. Fiecare membru s-a putut inscrie. Vor urma 7 zile in care se va vota electronic, iar la final cei care obțin cele mai multe sufragii vor aparea pe lista formațiunii in 2019, spune Vlad Gheorghe, candidat pentru un loc la europarlamentarele de la anul, din partea USR.

 

Distribuie pentru prietenii tăi:
Alte știri