USR Bihor: Cum poate administrația locală să sprijine antreprenorii

Joi, 16 iulie 2020, de la ora 19:00, USR Bihor a organizat o dezbatere publică online în care au fost invitați: Claudiu Năsui, deputat USR și membru în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaților, Simona Bișboacă, candidat al Alianței USR PLUS pentru funcția de Președinte al Consiliului Județean Bihor și Adrian Derban, candidat al Alianței USR PLUS pentru Consiliul Local Oradea.

Din păcate, privind statisticile, realizăm că, la nivel economic, județul Bihor se află spre coada clasamentului la nivel național. Luând în considerare și situația actuală complicată, nevoia sprijinirii antreprenoriatului și în primul rând a IMM-urilor, căci ele reprezintă fibra economiei românești, devine imperativă. Din fericire, soluții optime există, atât la nivel central cât și la nivel local.

„În cazul primei variante, discutăm despre reducerea fiscalității, în primul rând prin decizia de a nu mai impozita salariul minim, fără ca acest lucru să afecteze ulterior restul pragurilor salariale, dar și despre nevoia unei descentralizări, pentru că problemele cu care se poate confrunta un om de afaceri diferă de la zonă geografică la alta, motiv pentru care o soluție universală nu are cum să mulțumească pe toată lumea. Debirocratizarea e și ea importantă iar USR a reușit deja să modifice legile 102 și 108/2020, facilitând astfel atât procesul de creare a unei (sau mai multor) companii cât și reducerea timpului pierdut cu întocmirea tuturor actelor prin eliminarea unor documente inutile sau, după caz, prin eliminarea nevoii de a retrimite periodic acte care atestau același lucru”, ne spune Claudiu Năsui, deputat USR.

„La nivelul județului Bihor și în primul rând în mediul rural și în localitățile mai mici, lipsa accesului la informație pare să fie principala problemă a micilor întreprinzători. E natural astfel ca administrația locală să încerce, dincolo de orice, crearea unei conexiuni între aceștia. Mirajul „ajungerii la raft” e unul mare, este adevărat, însă adevărul este că un număr extrem de mic de producători ajung să intre în marile magazine de tip retail de la noi datorită concurenței acerbe. Tocmai de aceea, găsirea soluțiilor alternative devine esențială iar crearea unei baze de date care să aducă laolaltă mai apoi mici producători și industrii precum HoReCa ar reprezenta o variantă accesibilă și profitabilă pentru toată lumea. Parteneriatele cu liceele agricole din interiorul comunităților dar și cu Universitatea din Oradea ar trebui sprijinite de asemenea, nu doar pentru ca întreprinderile mici să poată descoperi viitori angajați, persoane care ar avea astfel certitudinea unui loc de muncă direct de pe băncile școlii dar și pentru a putea însufleți dorința antreprenorială prin exercițiu practic”, subliniază Simona Bișboacă, antreprenor, inventator premiat și candidat la funcția de Președinte al Consiliului Județean Bihor din partea Alianței USR PLUS.

„În România au fost închise doar în 2019 peste 62.000 de firme, lucru care arată faptul că mediul de afaceri la nivel de IMM-uri suferă în țara noastră”, își începe pledoaria pentru o mai bună susținere a mediului antreprenorial la nivel urban din partea administrațiilor locale Adrian Derban, antreprenor și candidat la funcția de consilier local din partea Alianței USR PLUS, care vine ulterior și cu câteva soluții: „Nevoia digitalizării procesului birocratic există de foarte mult timp și trebuie implementată rapid dar, pe lângă ea, completarea unor formulare cu date reale despre firmă și antreprenor ar putea reprezenta un plus major, pentru ca Primăria și Administrația Locală să aibă ocazia de a cunoaște problemele reale cu care se confruntă un întreprinzător. Ulterior, aceste instituții ar putea implementa un sistem de sprijinire a oamenilor de afaceri prin intermediul educației antreprenoriale, onest și responsabil, mai ales pentru că, la finalul zilei, administrația locală are doar de câștigat dacă firmele care îi plătesc taxe prosperă. În plus, crearea unui hub internațional pentru export, o măsură implementată deja de instituții din vecinătatea țării noastre, ar ajuta companiile suplimentar, sprijinindu-le să ajungă și la clienți care, în lipsa acestui ajutor, ar putea părea de neatins”.

Distribuie informația
Alte știri