USR Bihor: „Taxa lui Procust” trebuie revocată

Uniunea Salvați România – Filiala Bihor solicită Primăriei Oradea revocarea H.C.L. nr. 697/26.07.2018 privitoare la supraimpozitarea cu 50% a imobilelor din Oradea care “nu respectă încadrarea în frontul stradal construit și/sau regimul de înălțime stabilit” si reanalizarea soluțiilor în această problema.

Analizând desfășurarea evenimentelor și hotărârile adoptate de Consiliul Local Oradea cu privire la acest subiect, USR Bihor consideră că realizarea ulterioară a studiului urbanistic (care ar fi trebuit să susțină respectiva hotărâre a Consiliului Local) și organizarea ulterioară a unei dezbateri publice pe acest subiect nu sunt măsuri menite să schimbe în mod esențial prevederile hotărârii menționate ci doar să acopere câteva vicii de procedură legală.

Dintre argumentele invocate de numeroase voci din societatea civila ies în evidență încălcarea dreptului la proprietate prevăzut de Constituția României dar și încălcarea principiilor fiscalității prevăzute de Codul Fiscal. Astfel, abuzând de poziția de forță pe care o deține în raport cu cetățenii, Primăria Oradea instituie o culpă retroactivă pentru anumiți proprietari de imobile din Oradea și folosește Codul Fiscal ca să instituie o amendă mascată în supraimpozitare pentru cei care nu se conformează. Aceste măsuri sunt motivate cu rațiuni care țin de estetica urbană (“creșterea atractivității turistice”, “integrarea armonioasă a patrimoniului imobiliar construit”) și de stimularea progresului (“valorificarea superioară a patrimoniului construit”, “creșterea gradului de utilizare a terenurilor, “creșterea atractivității turistice și investiționale”).

Uniunea Salvați România susține reglementări urbanistice clare, care să ducă la un peisaj urban unitar și armonios dar nu poate să accepte folosirea oricăror soluții administrative care încalcă drepturile și libertățile garantate de lege. USR Bihor înțelege și susține necesitatea dezvoltării orașului, argumentele Primăriei Oradea fiind fezabile și logice dar nu putem accepta modalitatea aleasă de consilierii locali. Considerăm oportună o răsturnare a unghiului de abordare, în sensul stimulării și sprijinirii proprietarilor în direcția alinierii clădirilor și nu o sancționare a celor care nu se încadrează în noua abordare a municipalității. Apreciem că progresul se poate obține prin măsuri de relaxare și stimulare fiscala, prin măsuri legislative locale care să dispună pentru viitor, nu retroactiv, și mai ales nu prin încălcarea drepturilor cetățenilor. Sigur, aceasta din urmă se poate dovedi a fi o măsura mult mai eficienta și mai rapidă dar și specifică unor timpuri de mult apuse pe care românii le doresc uitate definitiv.

„Considerăm că genul acesta de hotărâri creează un precedent periculos iar dacă prevederile Constituției sunt atât de facil de ocolit și orice Consiliu Local o poate face, nu putem decât să sperăm că următorii consilieri locali nu vor decide ca orădenii trebuie să plătească un impozit cu 50% mai mare pentru alte “culpe” inventate pe loc, ca au acoperiș într-o parte, număr impar de ferestre sau un burlan cu degajament” – Cristian Rusu, președinte USR Bihor.

Distribuie informația
Alte știri