USR cere retragerea de urgență a noii legi a Educației și desființarea Inspectoratelor școlare

Proiectul legii educației este unul foarte important pentru România dar o reformă reală a Educației, pe lângă măsuri care să aibă în centru elevul și profesionalizarea dascălilor, trebuie să cuprindă și desființarea Inspectoratelor Școlare.

Instituțiile sunt câmp de bătaie sau răsplată pentru oamenii de partid, iar criteriul competenței este un factor secundar, spune liderul USR Bihor, Silviu Dehelean. Până atunci orice măsură nu este decât un joc de glezne pentru a mima interesul pentru educația din România, iar pierzătorii sunt generațiile viitoare condamnate la analfabetism funcțional și abandon școlar.

O lege a educației nu este o bucată de hârtie, a declarat la Oradea, Corina Atanasiu, fost secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Ea spune că e nevoie de un cadru legal cu putere de decizie acordată unităților de învățământ vizând implementarea cheltuirii banilor atrași prin PNRR.

„Unul dintre programele hrănite din PNRR, cel privind abandonul școlar, este acum deturnat de inspectoratele școlare. Printr-un ordin de ministru din iulie, ținut la sertat până acum, s-au delegat funcțiile de administrare a schemei din care se finanțează școlile cu mare risc de abandon către inspectorate, deși ministerul are o structură specializată în administrarea de granturi”, a declarat Corina Atanasiu.

Distribuie informația
Alte știri