USR expune problemele noii Legi a Pensiilor: inechitate și lipsa fondurilor

Deputații USR, Silviu Dehelean și Cristian Seidler, au prezentat astăzi într-o conferință de presă susținută la Oradea, o analiză critică a noii legi a pensiilor și au subliniat profundele inechități și imposibilitatea în practică de a susține financiar a noilor pensii.

Deputatul USR Cristian Seidler, vicepreședinte al Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților a deschis conferința cu următoarea declarație: „Această lege a pensiilor este o minciună cap-coadă, concepută pentru câștiguri electorale, pe bani care nu există. În afară de faptul că s-au înțeles ei, la o ciorbă, în coaliție, nimeni nu a spus de unde vor face rost de bani”. Acesta a evidențiat, de asemenea, paralelele cu promisiunile nerealiste din trecut, cum ar fi creșterea cu 40% a punctului de pensie înainte de alegerile parlamentare. ˝E exact același mod de a opera, aceeași intenție de a folosi pensionari ca o masă de manevră electorală˝, a afirmat acesta.

Cristian Seidler a subliniat inechitățile create de noua lege, cum ar fi diferențele la pensie între angajații SMURD și cei ai Ambulanței, desi condițiile de muncă ale acestora sunt aceleași. „Sunt o mulțime de inechități, dacă vreți, sectoriale, pe care le creează acest proiect de lege. De exemplu, inechitatea între angajații SMURD și angajații Ambulanței, sau minerii de suprafață și cei din subteran, între nevăzătorii și persoanele cu handicap grav care nu sunt nevăzători, între cei care s-au pensionat ieri, adică sub auspiciile vechii legi și cei care se pensionează mâine, sub auspiciile noii legi˝.

Cristian Seidler a pus accentul pe lipsa de transparență și planificare în recalcularea pensiilor: „Au angajat 1000 de oameni în plus acum 2 ani la Casa Națională de Pensii pentru digitizarea dosarelor și încă nu s-a terminat˝. Iar Cristian Seidler a remarcat, de asemenea, că noua lege nu respectă prevederile Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și ar putea duce la creșterea contribuțiilor pentru fondul de pensii.

Prin poziția față de noua minciună electorală cum este noua lege a pensiilor, USR își reafirmă angajamentul pentru o reformă reală, echitabilă și sustenabilă a sistemului de pensii. USR rămâne dedicat luptei pentru dreptate socială și transparență și pledează pentru politici care să servească nevoilor reale ale cetățenilor, nu agendelor politice pe termen scurt.

Distribuie informația
Alte știri