USR face un maraton de transcriere pentru teza de doctorat a lui Lucian Bode

Foto: usr.ro

Parlamentari ai USR şi voluntari transcriu „cuvânt cu cuvânt” teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode, aflată la Biblioteca Naţională, pentru ca aceasta să poată fi consultată de toţi românii şi să poată fi supusă verificărilor antiplagiat, anunţă un comunicat al USR transmis vineri.

Potrivit sursei citate, USR face un maraton de transcriere pentru teza de doctorat a lui Lucian Bode.

„În 2022, teza de doctorat a ministrului de Interne poate fi consultată doar la două calculatoare nelegate la nici o reţea, nu poate fi fotografiată, filmată sau înregistrată în niciun fel. Doar transcrisă literă cu literă. Oameni vigilenţi sunt plătiţi din bani publici să nu cumva să comiţi actul de fotografiere. Noi, USR, considerăm că teza lui Bode poate fi o comoară ascunsă: e despre securitate energetică. Fiind doctorat acordat – mai ales că a coordonat-o rectorul academiei SRI – suntem siguri că domnul Bode a extins cunoaşterea umană în domeniul academic cercetat. Credem că lumea, Europa, omenirea are de învăţat în aceste vremuri de restrişte. Şi că, oricum, Emilia Şercan ar trebui să aibă textul pentru o verificare de plagiat. Aşa că organizăm Maratonul Cunoaşterii: voluntarii USR vor merge să scrie cuvânt cu cuvânt. Nu vom publica textul, doar fragmente citate, concluziile pot fi de interes global, credem. Îl vom pune la dispoziţie pentru verificare de plagiat”, a declarat Cristian Ghinea, coordonator de politici publice al USR, conform comunicatului.

USR menţionează că teza de doctorat a ministrului Lucian Bode, secretizată în prima instanţă, se află doar la Biblioteca Naţională a României, iar din septembrie 2016 tezele de doctorat pot fi studiate doar de la două calculatoare şi doar transcrise de mână. „O situaţie absurdă şi ridicolă”, arată sursa citată.

Iulian Bulai va cere o audienţă la directorul Bibliotecii Naţionale, Adrian Cioroianu, pentru această situaţie. „Nu este normal, într-o perioadă în care tot vorbim de digitalizare, să fie împiedicat prin orice mijloc accesul la informaţie, mai ales în condiţiile în care cercetarea se face pe bani publici”, mai menţionează USR.

Joi, Ministrul de Interne, Lucian Bode, a respins afirmaţiile din spaţiul public conform cărora teza sa de doctorat ar fi „secretizată” şi a spus că ea este disponibilă pentru consultare la Biblioteca UBB din Cluj şi la Biblioteca Naţională a României.

Distribuie informația
Alte știri