USR îi cere primarului Florin Birta să explice de ce a dat sarcină Poliției Locale să interzică distribuirea de pliante

Uniunea Salvați România (USR) Bihor solicită public clarificări și explicații din partea Primarului Municipiului Oradea, domnul Florin Birta, membru al Partidului Național Liberal (PNL), după ce deputații USR Silviu Dehelean și Cristina Prună au fost legitimați de Poliția Locală pentru că împărțeau pliante în centrul orașului.

Polițistul local recunoaște că a primit sarcina să oprească acțiunea USR și a afirmat că pliantul electoral al Alianței Dreapta Unită ar trebui să primească aprobarea și ștampila primarului PNL. Și acest lucru s-a întâmplat după ce ne-a fost interzis să amplasăm corturi pentru strângerea de semnături.

“Practic PNL a interzis campania electorală în Oradea. Aceste practici sunt inspirate de la partidul postcomunist PSD, cu care PNL se află într-o alianță. Așa ceva nu am mai pățit de pe vremea lui Liviu Dragnea când strângeam semnături pentru Fără Penali.

Să interzici activități civice și politice este nedemocratic și neconstituțional. Acum înțelegem mai bine cu ce se ocupă Poliția Locală Oradea. În loc să protejeze cetățenii, este folosită ca bâtă de PSDPNL împotriva Alianței Dreapta Unită”, a declarat Silviu Dehelean, deputat USR de Bihor.

„ Astăzi am ieșit împreună cu colegii în Oradea să stăm de vorbă cu oamenii și să le vorbim despre alegerile europarlamentare și locale. Dar ce să vedeți. Pentru prima dată în viața mea politică de până acum, poliția locală a venit să ne legitimeze și să ne spună că săvârșim o “contravenție”. De ce? Chipurile pliantele nu au ștampila primăriei. Lucru nemaivăzut în toată țara! Când am întrebat cum arată acea ștampilă, polițistul local a dat din umeri.

Am un mesaj pentru cei din PNL. Știm că faceți asta din frica față de votul oamenilor! Dar oricât de mult încercați să ne intimidați, nu ne lăsăm bătuți. Va veni momentul decontului – votul din 9 iunie! Oameni buni, haideți să nu îi lăsăm să ne calce drepturile în picioare. Abuzurile trebuie să înceteze. Lupta pentru libertate se duce în fiecare zi!”, a declarat Cristina Prună, deputat USR de București.

În lumina acestor evenimente, USR Bihor își exprimă profunda îngrijorare și solicită primarului Florin Birta să ofere explicații publice cu privire la motivele care stau la baza acestor decizii, precum și să clarifice modalitatea de aplicare a regulamentelor locale într-o manieră care să nu împiedice exercitarea drepturilor democratice.

De asemenea, subliniem necesitatea unei distincții clare între activitățile administrative ale primăriei și politica partizană, în spiritul transparenței și respectului față de principiile democratice.

USR Bihor rămâne deschis la dialog și colaborare, cu scopul de a asigura desfășurarea liberă și neîngrădită a activităților electorale, esențiale pentru o democrație sănătoasă și funcțională.

Distribuie informația
Alte știri