USR Oradea susține protestul cetățenilor din Nufărului 1 care cer păstrarea copacilor bătrâni

Foto: facebook/USR Bihor

USR cere Primăriei Oradea organizarea așa cum prevede legea a unei dezbateri publice fizice, cu invitarea locuitorilor cartierului Nufărul 1, privind Planul Urbanistic Zonal (PUZ) „Regenerare Urbană – Nufarul 1, Oradea”, aflat în consultare publică.

USR se alătură, astfel, protestului orădenilor din Nufărul 1 care vor fi afectați de acest PUZ și care reclamă faptul că nu au fost întrebați în primul rând ei, cei ce vor suferi în urma acestui PUZ.

PUZ propune tăierea a 783 de arbori bătrâni și arbuști, prelungirea unor străzi printre blocuri, eliminarea parcărilor de la nivelul străzilor, exproprieri de case pentru amenajarea de parcări și construirea unui parcări subterane.

Deși Primăria prevede plantarea de noi arbori toate studiile arată că e nevoie de cel puțin 30 de ani ca un copac tânăr să aducă beneficiile pentru mediu, în termeni de confort termic și oxigen, pe care le aduce un copac bătrân. 

„Am fost în cartierul Nufărul să informăm locuitorii despre noul plan de urbanism. Foarte puțini știau despre ce este vorba, mulți confundau noul PUZ cu proiectul pentru trecerea cartierului pe apă geotermală”, spune Daniel Palaghianu, președintele USR Oradea și fost subprefect al județului Bihor.

Majoritatea locuitorilor sunt împotriva tăierii copacilor din cartier (66%) și a desființării locurilor de parcare de domiciliu. În ceea ce privește prelungirea străzii Onisifor Ghibu spre str. Morii, printre blocurile QB2 și QB3, opoziția este totală: peste 200 de locatari au semnat o petiție împotriva acestei prelungiri de drum pe care au transmis-o Primăriei Oradea. 91 din 100 de apartamente.

Pentru a atrage atenția asupra pericolelor defrișării micro-pădurii din Nufărului 1, USR Oradea va organiza miercuri un flash mob pentru a proteja zecile de arbori care urmează să fie tăiați.

„USR susține ca principiu dezvoltarea durabilă ce presupune că nicio nouă construcție sau amenajare urbană nouă să nu distrugă spațiile verzi existente. Dezvoltarea Oradiei trebuie să plece de la ce avem ca patrimoniu, inclusiv ca patrimoniu natural”, afirmă Daniel Palaghianu.

Distribuie informația
Alte știri