Mai puternici împreună!
Ne-am bucurat tare să îl avem astăzi alături pe europarlamentarul Vlad Gheorghe, membru al grupului RENEW Europe, în Comisia pentru Bugete a Parlamentului European. Alături de el, ne propunem să găsim oportunități reale de finanțare și dezvoltare a comunităților locale din județul Bihor, fără a neglija nici transparența și buna funcționare a administrațiilor publice.
Ne propunem de asemenea să sprijinim și să promovăm Țara Moților (porțiuni din actualele județe Alba, Arad, Bihor, Cluj și Hunedoara. O porțiune din regiune este parte a Parcului Natural Apuseni) , atât prin protejarea patrimoniului existent cât și prin promovarea turismului, prin investiții în infrastructură și prin dezvoltarea de noi locuri de muncă în zonă. Iar pentru că Vlad își dorește să fie cu adevărat aproape de bihoreni, urmează să deschidă un cabinet europarlamentar chiar aici, în inima Oradiei, în interiorul sediului USR Bihor. Un loc în care problemele oamenilor să aibă șansa unei rezolvări și un pas mai aproape de Europa.
”Oradea a absorbit fonduri UE, dar la nivel de județe, Bihorul nu stă prea bine. Sigur, stă mai bine decât Teleorman și vecinii săi, dar mai pot fi făcute multe dacă ne uităm la rata de absorbție de la polonezi, de exemplu. Iar acest exercițiu bugetar este un tren pe care niciun oraș și niciun județ din România nu-și permite să-l mai piardă.
Oportunitățile sunt multiple și extrem de diversificate, pentru instituții, pt entități private, pt ONG-uri, de la cercetare și până la statul de drept in Uniunea Europeană. Pentru acest exercițiu, care cuprinde și recuperarea după pandemie, există 1800 de miliarde din care circa 80 sunt pentru România, adică la dispoziția românilor – depinde și de noi dacă vom accesa jumătate sau toată suma. Și multe fonduri pot fi accesate local, nu țin de aprobări de la ”centru”. Mai există și fondul pentru a reducele dezechilibrele după Brexit – primim doar aici 25 de milioane de euro in 2021. Săptămâna asta s-a lansat de asemenea ”Horizon Europe”, cel mai mare program de cercetare, sunt peste 95 de miliarde de euro de luat și direcțiile de finanțare sunt numeroase, de la media la medicină.
Oricum, trebuie să ținem cont că s-au aliniat planetele acum: suntem în coaliția de guvernare și USRPLUS are ministere cheie – Fondurile europene, transporturile, economia, plus justiția. Mai avem o resursă foarte importantă, europarlamentarii care sunt la Bruxelles unde se fac toate planurile cadru, de-aceea sunt eu aici, mai ales că sunt și în Comisia de bugete.
Dar dincolo de a avea informațiile, trebuie să facem eforturile de accesare a fondurilor în mod profesionist, de aceea eu am să includ în echipa mea o persoană care să fie de aici, din Oradea, și să identifice la nivel local idei, proiecte, comunități care au nevoie de sprijin și evident, în limita atribuțiilor voi face tot ce pot pentru a le susține. Dar cuvintele cheie, atât aici, pe plan local cât și la nivel național sunt cooperarea și comunicarea.
Si dincolo de proiectele in sine, insist asupra coruptiei -în fiecare an, UE pierde din venituri în jur de un trilion de euro – adică în jur de 2.000 de euro per cetățean european – din cauza fraudei și a evaziunii fiscale, conform estimărilor instituțiilor europene. De exemplu, Comisia Europeană a raportat în 2018 o pierdere de 140 de miliarde de euro doar din veniturile din TVA. Și acum cu pandemia…. Sumele sunt enorme, dacă ne apucăm să calculăm câte spitale s-ar putea face cu banii ăștia.
Teoretic, pe 1 martie incepe activitatea EPPO, Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi, cu care am discutat recent, pentru că grupul nostru a cerut mai multe fonduri pentru ei, sa aibă angajați, să aibă resurse să ancheteze, pentru că sunt estimate circa 2000 de dosare anual. Degeaba accesăm astfelfonduri, dacă permitem același nivel de corupție. Iarasi, avantajul major este că facem parte din majoritatea parlamentară, iar la Comisia juridică nu mai e Nicolicea de la PSD, e colegul meu Mihai Badea de la USR președinte. Tot ce ne-am luptat noi să oprim din 2016 încoace la nivel de măcelărire a justiției putem acum să reparăm. Chiar săptămâna asta, colegii mei au respins în Senat legi făcute de PSD – dl deputat Dehelean vă poate spune mai bine, că am stat zile și nopți în Parlament împreună și alături de Stelian Ion, ministrul Justiției să reușim să-i oprim pe Iordache, Nicolicea și compania.
PSD voia dezincriminarea totală a infracțiunii de neglijență în serviciu, înjumătățirea pedepselor pentru delapidare, micșorarea termenelor de prescripție pentru mai multe fapte de corupție, interdicția comunicărilor publice și a declarațiilor despre o persoană urmărită penal, înlocuirea sintagmei „suspiciuni rezonabile” cu „probe sau indicii temeinice”, excluderea probelor și alte modificări în sprijinul corupției. Nu trebuie să mai ajungem niciodată în situația aceasta în primul rând pentru că nimeni nu este mai presus de lege, în al doilea pentru că ne costă. Enorm.” – Vlad Gheorghe, europarlamentar.
USR Bihor