USR şi Forţa Dreptei contestă suprataxarea muncii part-time la Curtea Constituţională/ Comunicat

Deputaţii USR şi Forţa Dreptei sesizează Curtea Constituţională pe suprataxarea muncii part-time, una dintre numeroasele modificări nocive aduse de Coaliţia PSD-PNL-UDMR Codului fiscal, prin ordonanţă de Guvern.

„Astăzi, împreună cu Forţa Dreptei, contestăm la Curtea Constituţională legea de aprobare a ordonanţei care a readus nedreptatea suprataxării muncii part-time, pentru a opri un Guvern care se luptă cu cei ce muncesc cinstit. Domnul premier Ciucă a semnat o ordonanţă care a închis 180.000 de contracte de muncă. Este recordul absolut pe care nici Dragnea în prima ediţie nu l-a reuşit. Absurditatea ‘plăteşti pentru două ore contribuţii ca pentru opt’, testată de echipa Dăncilă-Dragnea şi soldată cu un eşec răsunător, este reciclată de echipa Ciucă-Ciolacu. Doar pentru că premierul PNL şi Ministerul de finanţe PSD îi cred hoţi pe toţi şi, în loc să îi verifice pe cei care au muncă la gri, îi pedepsesc pe toţi, angajatorii s-au trezit forţaţi să plătească taxe mai mari. Unii au făcut-o, în alte cazuri, însă, zeci de mii de oameni au rămas fără loc de muncă. Socialismul din PSD a dispărut căci aleg să ia mai mulţi bani de la cei mai săraci lucrători. Liberalismul din PNL a dispărut pentru că se opun tocmai celor care aleg să muncească şi celor care creează locuri de muncă, a rămas doar un Partid Naţional Laş”, declară Oana Ţoiu, deputat USR şi membru în Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor.

Sesizarea depusă vizează legea de aprobare a Ordonanţei Guvernului 16/2022 prin care au fost aduse mai multe modificări Codului fiscal. Până la finalizarea procedurii parlamentare, ordonanţa putea fi atacată la CCR doar de Avocatul Poporului, care nu a făcut acest lucru.

Suprataxarea muncii part-time încalcă mai multe articole din Constituţie referitoare la dreptul la muncă şi la aşezarea justă a sarcinilor fiscale.

Pe de o parte, impozitarea persoanelor care muncesc una, două, patru sau şase ore pe zi la fel ca cele care muncesc opt ore pe zi contravine regulii ca valoarea contribuţiei să difere de la persoană la persoană în funcţie de cuantumul veniturilor realizate, consemnată şi în decizii anterioare (din 2006 şi 2009) ale Curţii Constituţionale.

Pe de altă parte, suprataxarea muncii part-time a fost adoptată la jumătatea lunii iulie şi s-a aplicat din august, adică după două săptămâni. Au fost, astfel, încălcate principiul securităţii juridice consacrat de Constituţie şi prevederile Codului fiscal care spun că „în cazul în care prin lege se introduc impozite, taxe sau contribuţii obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilităţi existente, acestea vor intra în vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecărui an şi vor rămâne nemodificate cel puţin pe parcursul acelui an”.

Totodată, suprataxarea salariilor pe normă parţială a fost făcută fără o justificare bazată pe o analiză de impact, fără date economice sau statistice.

Distribuie informația
Alte știri