Vaccinații din Germania se întrebă cât mai durează dictatura minorității (nevaccinaților)?

Foto: derstandard.at

Noul Lock Down anunțat de Austria din 22 noiembrie și teama că și autoritățile germane ar putea lua aceleași măsuri, încep să producă nemulțumiri în rândul majorității populației Germaniei. Majoritatea este vaccinată și așteaptă să îi fie respectate libertățile și nu din nou îngrădite, din cauza unei minorități (circa 21,5% din rândul adulților) care nu vrea să se vaccineze. Libertatea celor care resping vaccinul reprezintă un pericol pentru sănătatea majorității.

Deja multe spitale sunt în situația de amâna operații sau de a nu putea prelua pacienți care au suferit un infarct, un AVC sau alte afecțiuni care necesită terapie intensivă pentru că paturile sunt ocupate cu pacienți Corona nevaccinați. În funcție de Land, persoanele nevaccinate nu mai au voie să meargă la restaurant, concerte, teatre, săli de fitness, coafor, masaj etc, fără certificat care atestă vaccinarea, vindecarea sau un test PCR sau rapid. Deja li se pretinde acest certificat și la folosirea mijloacelor de transport în comun.

O îngrădire și mai mare a libertăților indivizilor poate fi problematică în Germania. Curtea Constituțională poate anula aceste îngrădiri, cel puțin în actuala situație. În Austria anunțul noului Lock Down au stimulat mulți cetățeni să se vaccineze. O asemenea amenințare cu scopul creșterii ratei de vaccinare sună ispititor pentru unii politicieni și specialiști.

Dar în acest punct se despart deja spiritele: sfințește un asemenea scop mijloacele folosite pentru a-l atinge?

Clasa politică dezbate ideea impunerii vaccinării pentru anumite categorii profesionale. Însă cu criza de personal în multe domenii cheie, cum e cel al asistentelor și asistenților medicali sau al infirmierelor și infirmierilor din spitale, centre de vârstnici sau de recuperare, există teama că aceștia ar putea renunța efectiv să profeseze. În ultimul an din cauza suprasolicitării acestor categorii profesionale criza de personal oricum s-a adâncit. O altă problemă care se ridică este cine va controla aplicarea măsurilor? Indiferent că este vorba despre spitale, aziluri, sau tramvaie, autobuze și metrouri.

Cu istoria pe care o are, Germania pune mai mult preț pe libertatea individuală și colaborarea cu cetățenii decât pe monopolul puterii pe care statul îl are. Din acest motiv rata vaccinării este atât de ridicată. Dar majoritatea vrea să fie protejată în situațiile în care minoritatea cu modul ei de viață devine o amenințare.

Indiferent ce va decide guvernul încă în exercițiu sau viitorul guvern (se estimează că va fi constituit până la sfârșitul anului), oamenii încep să își facă din nou provizii de alimente neperisabile și produse de igienă. Rafturile magazinelor se golesc tot mai repede. Iar nemulțumirea crește și în rândul majorității, nu doar al celor care au respins de la început toate măsurile de limitare a efectelor pandemiei sau a celor care nu cred că deloc că există o pandemie sau un virus Corna nou, care este atât de periculos.

Cu 56,5 milioane de persoane vaccinate (67,9% din populație), Germania atinge cea mai mare incidență a îmbolnăvirilor cu virusul Corona 19, de la declanșarea pandemiei. 78,5% dintre persoanele peste 18 ani sunt vaccinate, iar dintre cei cu cu vârste între 12 și 17 ani sunt 44,8% vaccinate. În această dimineață Institutul Robert Koch a anunțat 42.727 noi infecții, ceea ce ridică incidența la 372,7/100.000 de locuitori. Sâmbătă incidența Corona era de 362,2. Incidența spitalizărilor a urcat la 5,34. În rândul copiilor și adolescenților incidența infectărilor este peste 700/100.000 de locuitori.

De la începutul pandemiei s-au infectat cu noul virus Corona 5,34 milioane de oameni în Germania, iar peste 99.500 au murit cu sau din cauza virusului Corona. Circa 90% din noii pacienți Corona tratați acasă sau în spital sunt nevaccinați. Pe secțiile de terapie intensivă sunt circa 98% dintre pacienți nevaccinați.

Daniela Stoica

Distribuie informația
Alte știri