Vaccinul hexavalent va fi livrat în ţară începând de săptămâna viitoare. De ce e extrem de importantă vaccinarea bebeluşilor

Vaccinul hexavalent a fost achiziţionat şi va fi livrat în ţară începând de săptămâna viitoare, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol.

„Achiziţia a fost derulată şi încheiată şi în săptămâna viitoare se va livra în ţară. Vaccinul nu a lipsit mult timp. Probabil că a lipsit în mod disproporţionat între judeţe. Sunt judeţe care au avut mai mult timp vaccin şi judeţe care nu au avut”, a afirmat, într-o conferinţă de presă, Adriana Pistol.

Vaccinul hexavalent este o combinație de antigene bacteriene (4) și virale (2) care imunizează organismul împotriva unor boli cu potențial mare de agravare și deces.  Aceste boli sunt difteria (D), tetanosul (T), tusea convulsivă (Pa), poliomielita (VPI), hepatita B (VHB) și infecția cu  Haemophilus influenzae tip b (Hib).

Conform schemei de imunizare a Ministerului Sănătății, vaccinul se administrează la 2, 4 și 11 luni de viață, schema care se completează cu rapel la 6 ani (vaccin tetravalent, în care nu mai există componentă pentru Haemophilus influenzae și hepatita B).

Rata de vaccinare în momentul de faţă pentru poliomielită la noi este de 75 – 76% şi ar trebui să fie de minimum 80 -85%, a adăugat secretarul de stat.

Poliomielita este extrem de contagioasă și cauzată de un virus. Invadează sistemul nervos și poate duce la paralizie totală în decurs de ore. Virusul se transmite de la o persoană la alta, cel mai frecvent pe calea fecal-orală sau, mai puțin frecvent, prin apa sau hrana contaminată și se multiplică în intestin. Simptomele inițiale sunt febra, oboseala, durerile de cap, vărsăturile, rigiditatea gâtului și dureri de membre. 1 din 200 de infecții duce la paralizie ireversibilă (cel mai frecvent a picioarelor). Printre cei paralizați, 5-10% mor atunci când mușchii respiratori nu mai pot fi mobilizațiBoala afectează copiii sub 5 ani. Nu există tratament specific, dar poate fi prevenită prin vaccinare. Cazurile de poliomielită au scăzut cu mai mult de 99% din 1988, când existau aproximativ 350.000 cazuri, până la 33 cazuri raportate în 2018.

Distribuie informația
Alte știri