Vâscoza, caracteristici și îngrijire adecvată a materialului

Vâscoza este un tip de țesătură obținută prin prelucrarea unor tipuri diferite de lemn care se utilizează la confecționarea cămășilor, tricourilor, bluzelor, eșarfelor și altor articole vestimentare, de obicei în combinație cu alte țesături. 

Avantaje ale articolelor realizate din vâscoză

Unul dintre principalele avantaje pe care le prezintă țesăturile din vâscoză este reprezentat de absorbția pe care o prezintă, aceasta fiind asemănătoare materialelor naturale. De asemenea, vâscoza permite reglarea temperaturii, oferind purtătorului o senzație plăcută, iar calitatea sa se păstrează foarte bine în timp. Deși se află la granița dintre natural și sintetic, vâscoza prezintă multe dintre caracteristicile pe care le au multe dintre naturale pe care le găsești într-o mercerie complexă, fiind preferată de multe persoane pentru textura și aspectul pe care le are. Un avantaj major este dat de culoarea pe care o păstrează foarte bine în timp, mai ales dacă sunt respectate instrucțiunile de îngrijire adecvată a materialului. 

Cum să îngrijești articolele din vâscoză?

Îngrijirea articolelor realizate din vascoza calitativă nu este extrem de pretențioasă, însă trebuie să se facă cu atenție pentru ca materialul să își păstreze proprietățile în timp. În primul rând, este recomandată consultarea și respectarea indicațiilor de pe eticheta articolelor. În mașina de spălat, articolele din vâscoză pot fi spălate la temperaturi de 30 de grade, pe program de haine delicate. De mână, vâscoza se spală cu apă călduță și cu detergent blând, care să nu atace materialul. 

Nu este recomandată uscarea articolelor din vâscoză la uscătorul de haine electric. Este recomandat ca articolele realizate din vâscoză să fie atârnate pe umeraș și să fie lăsate la aer, însă nu în lumina directă a soarelui și nici în apropierea unor surse de căldură. Deși la contactul cu apa vâscoza poate deveni mai rigidă, după uscare aceasta își va recăpăta aspectul moale pe care l-a avut inițial. 

În cazul în care consideri că este nevoie de călcare, articolele din vâscoză pot fi călcate doar cu fierul cu abur, astfel încât să fie evitată deteriorarea materialului. După călcarea cu abur, vâscoza devine și mai moale, fiind perfectă pentru purtare direct pe piele, pentru o atingere plăcută.

Sursa de imagine:
Anastasiya 99 / Shutterstock.com

Alte știri