Veneţia se confruntă cu cele mai grave inundaţii din 1966

Cunoscutul fenomen „acqua alta” (maree înaltă) cu care se confruntă Veneţia a atins în cursul nopţii de marţi spre miercuri 1,87 metri, reprezentând cele mai grave inundaţii din 1966, iar un bărbat a murit electrocutat în casa lui din insula Pellestrina în urma pătrunderii apei, relatează EFE, potrivit agerpres.ro.

Pagubele înregistrate de oraş se observă cu ochiul liber: gondole şi şalupe luate de valuri şi împinse în larg şi celebrele vaporetti, pentru transportul turiştilor, plutind în derivă. A fost raportată şi o victimă, un bărbat în vârstă de 78 de ani care a murit electrocutat în casa lui din insula Pellestrina, din sudul Veneţiei, ca urmare a producerii unui scurtcircuit.

Toate şcolile din Veneţia şi din insulele înconjurătoare au fost închise miercuri, în timp ce atracţiile turistice precum piaţa San Marco au devenit inaccesibile vizitatorilor. Multe părţi ale oraşului au rămas fără curent, mai ales în zona Lido şi Campo Santa Margherita iar apa a pătruns în toate clădirile, inclusiv în hotelurile de lux.

Preşedintele regiunii Veneto, Luca Zaia, a convocat miercuri o conferinţă de presă pentru a solicita declararea stării de catastrofă naturală în zonă. Se prevede ca fenomenul „acqua alta” să dureze până la 16 noiembrie. Potrivit prognozelor, sâmbătă nivelul apei ar putea să scadă la între 95 şi 125 de centimetri. Între timp, turiştii se plimbă pe pasarele instalate de autorităţi pentru a se putea bucura de atracţiile oraşului.

Pe lângă dificultăţile de deplasare ale turiştilor şi localnicilor, una dintre cele mai mari preocupări este bazilica San Marco, care este deja afectată de o inundaţie de 70 de centimetri, apa acoperind mozaicul pardoselii şi picioarele coloanelor care au fost restaurate după „aqua alta” din octombrie 2018.

Distribuie informația și pentru prietenii tăi:
Alte știri