Vernisaj cu public la Galeria ”Ștefan Vilidár István” din Cetatea Oradea

După o pauză îndelungată de doi ani de pandemie, Galeria ”Ștefan Vilidár István”, Centru Expozițional EFA Oradea – România din Palatul Princiar al Cetății medievale  Oradea (Corpul C, etajul I.) administrat de Clubul Fotografic ”Nufărul” Oradea (CFNO) a găzduit vineri, 29 aprilie 2022 vernisajul unei expoziții inedite de artă fotografică, la care a participat fizic și publicul iubitor de fotografie.

Expoziția internațională intitulată ”Iarna în Bazinul Carpatin” organizată în parteneriat cu Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Împrejurimi (APTOR) în preambulul ediției a XI-a a Festivalului European  de Fotografie  face parte din cadrul Proiectului Internațional intitulat ”Anotimpuri în Bazinul Carpatin” organizat de  AIEFA, în parteneriat cu Kárpát-medencei Intézet (Institutul Bazinul Carpatin) din Szeged (KMI) și Kárpát-medencei Magyar Fotográfiai Egyesület (Asociația Fotografilor Maghiari din Bazinul Carpatin).

Cu această ocazie sunt expuse 50 de fotografii alb-negru și color realizate de membrii selecționate de către un curatoriu condus de către  artiști fotografi: Ștefan Tóth István AFIAP, ESFIAP.  Imaginile au fost realizate de către membrii Asociației Fotografilor Maghiari din Bazinul Carpatin (KMFE) care s-au înscris la Concursul internațional de artă fotografică. Astfel pe simezele cunoscutei Galerii Orădene din Cetatea medievală Oradea publicul vizitator poate admira fotografiile realizate de către artiștii fotografi : Bánházi Gyöngyi (RO), Cseke Sándor (RO),Csíki János (RO), Dobán Dorina (UA), Erdélyi Olivia (SRB),  Gombár Mária (HU),  Hátszegi Csaba (RO),  Hős Norbert (SRB),  Jusztin László (SRB),  Kasza Árpád (SRB),  Kertész Hajnalka (RO),  Kovács Orsolya (RO), Morvay Szabó Edina (RO),  Ponesz Karin (SK) și Ürge Mátyás (SK).

Publicul prezent la eveniment a fost salutat de către artistul fotograf Ștefan TÓTH István AFIAP președintele Asociației Internaționale ”Euro Foto Art” și CFNO, respectiv noul vicepreședinte KMFE cu sediul din Seghedin (HU), care a apreciat nivelul artistic a exponatelor și importanța acestui proiect internațional. În continuare redactorul Szűcs László a elogiat imaginile expuse subliind  ”În ciuda faptului că ultima perioadă de timp iarna  nu mai e un anotimp preferat pentru mine, din cauza facturilor mari de încălzire, totuși o expoziție de fotografie realizată despre acest anotimp în Bazinul Carpatin, cu diferite abordări  le vizionezi cu mare plăcere. Liniștea, imobilitatea pe care am putut descoperi în imaginea realizată de Erdélyi Olívia sau a altă atmosferă în fotografiile lui Kasza Árpád și Hős Norbert toți din  Voivodina. O liniște desărvîșită se poate observa din fotografiile lui Kertész Hajnalka și Csíki János din Transilvania” sublinia în discursul său redactorul Orădean.

Programul cultural al vernisajului a fost susținut de către reprezentanții formației ”Duo Varadiensis” și ”Duo Sole Fide”, care au prezentat un program inspirat din creațiile artiștilor din Bazinul Carpatin: „O plimbare în Bazinului Carpatic” („Bejárjuk Kárpát-medencét”), susținut de către artiștii Thurzó Sándor József (violă) a interpretat piesele ”Seara la secui” (Este a székelyeknél”) de Bartók Béla,  ”Csillagok, csillagok” de  Kodály Zoltán. În cadrul serii Fórián Andrea, membru și al AIEFA a recitat poeziile ” Ajándék” (Cadou) de  Márai Sándor,   ”Cédrussá válok” (”Devin cedru”) Devecsery László, ”Hangközök” („Intervalele de sunet”) de Orcsik Roland și ”Juszt sem hallgatna” de Balla D. Károly, pe un fundal muzical susținut de către artistul Thurzó Sándor József (violă).   

Evenimentul a fost transmis online pe platforma facebook al Asociației, care se poate revedea: https://www.facebook.com/EuroFotoArtAssociation/videos/525982922472559 Noua expoziție organizată de către Asociația Internațională ”Euro Foto Art” și Clubul Fotografic ”Nufărul” Oradea, va rămâne la dispoziția publicului vizitator până la data de 16 mai 2022, zilnic între orele 08:00 – 20:00, la care accesul publicului este gratuit.

Toate imaginile acceptate la Concursul internațional se pot admira pe site-ul Asociației https://www.eurofotoart.com/efa-exbhibitions-halls/stefan-vilidar-istvan-gallery-oradea/06/

Distribuie informația
Alte știri