Vernisajul Expoziției fotoreporterilor bihoreni / Comunicat de presă

Sâmbătă, 18 februarie 2023, la ora 11:00 a avut loc în Galeria „Euro Foto Art”, Centru Expozițional al Federației Internaționale de Artă Fotografică Oradea – România (cel de al 17. în lume) din cadrul secției Muzeului Orașului Oradea al Muzeului Țării Crișurilor – Complex Muzeal (MȚCr), vernisajul expoziției fotoreporterilor din Euroregiunea Bihor – Hajdú-Bihar.

Expoziția internațională a fost organizată de către Asociația Internațională „Euro Foto Art” în parteneriat cu Casa Partium din Debrețin (HU), Summit Agro Romania și MȚCr. Publicul prezent la eveniment a fost salutat de către dr. Ioan Ciorba șeful secției Muzeului Orașului Oradea, care a apreciat ideia organizării  expoziției fotoreporetrilor bihoreni. În continuare viceprimarul municipiului Oradea doamna Nica Antonia Monica a mulțumit pentru posibilitatea oferită de a participa la acest vernisaj de excepție și pentru posibilitatea oferită de președintele AIEFA de a viziona cele 72 de lucrări acceptate  și premiate la ediția  VIII. a expoziției internaționale, imagini cu mesaje accentuate care prezintă oamenii din Euroregiunea Bihor – Hajdú-Bihar în diferite ipostaze. 

Serviciul dumneavoastră în calitatea de fotoreporteri este mai mult decât o artă, deoarece sunteți cronicarii vizuali permanenți ai zilelor noastre, motiv pentru care meritați întregul nostru respect” a subliniat în încheiarea discursul demnitarul municipal.

În continuare expertul media Stanik István, directorul Casei „Partium” din Debrețin a citit mesajul viceprimarului orașului înfrățit cu Oradea Puskás István, care a regretat foarte mult faptul că nu a  putut onora invitația primită. „Mă bucură faptul că Galeria Benyi din Debrețin găzduiește în prezent expoziția reputatului artist fotograf orădean Ștefan Tóth István care a onorat  aniversarea a 200 de ani a Imnului național. Dintre colaborarea fotografilor din cele două județe se evidențiază cea a fotoreporterilor din cele două județe vecine, datorită acestui concurs inițiat în urmă cu 8 ani de AIEFA, din inițiativa președintelui acestuia”. Expertul media Stanik István, directorul Casei „Partium” din Debrețin și membru al juriului a apreciat nivelul profesional al exponatelor din care se poate constata faptul că „anul 2022 a însemnat pentru locuitorii acestei Euroregiuni o liniște a bucuriei și a colaborării reciproce, dar și apariția unor imagini care ne duc cu gândul la conflictului apărut lângă granițele țăriilor noastre în Ucraina„.

În continuare curatorul principal al proiectului și președintele AIEFA a prezentat contextul în care  a pornit la drum în urmă cu 8 ani acest proiect internațional consacrat fotorepoterilor din cele două județe cu scopul de a-l prezenta anual în cadrul unor expoziții, în cele două orașe înfrățite care este oglinda celor mai importante evenimente pentrecute în Euroregiunea Bihor – Hajdú-Bihar. În încheiere a avut loc festivitatea de înmânare a cupelor și premiilor. Momentele muzicale ale vernisajului au fost oferite de către elevii Liceului de artă din Oradea. Eleva  Füzesi Sára (clasa a VIII-a) a interpretat la flault Etude nr. 2 de Louis Drouet, Concert în sol major compus pentru flaut de Giovanni Battista Pergolesi și Cântec Vechiu de Paul Constantinescu. Eleva Szakács Panna (clasa a IX.) a interpretat tot la flaut piesele muzicale Tango etude numero 3 de Astor Piazzolla, partea I. a și Concertului numărul 4. de François Devienne. Elevele au fost pregătite de prof.dr. Mircescu Georgiana și acompaniate la pian de către prof. Ferencz Mercédesz.

Vernisajul expoziției și decernarea premiilor a fost transmis în direct pe adresa de facebook a Asociației.

Toate imaginile expuse se pot admira pe site-ul  EuroFotoArt.

Toate exponatele vor putea fi vizionate și pe ecranele mijloacelor moderne de transport din municipul nostru, datorită protocolului încheiat cu AIEFA și OTL SA. Expoziția internațională a Fotoreporterilor din Euroregiunea Bihor – Hajdú-Bihar va rămâne la dispoziția turiștilor și a publicului vizitator până la data de 15.03.2023, de marți până duminică  între orele 09:00 – 17:00 (luni închis).

Distribuie informația
Alte știri