Vernisajul expoziției sculptorului Mircea Roman, în spațiul din jurul Catedralei Greco-Catolice de Oradea

Joi, 16 martie, orele 12, când clopotele vestesc Îngerul Domnului, va avea loc vernisajul expoziției sculptorului Mircea Roman cu binecuvântarea Preasfinției Sale, Virgil Bercea, eparhul locului, în prezența artistului. Criticul de arta, dr. Ramona Novicov va da glas misterului celor două lucrări, Ingerul și Preminatul, care vor fi găzduite de spațiul, deja consacrat ca fiind expozițional, din jurul Catedralei Greco-Catolice de Oradea.

Așezarea celor două statui în spațiul din jurul Catedralei completează aspectul de înălțime al edificiului cu cel de profunzime, extinzând sacrul permanetizat al lăcașului, prezentându-l și facându-l vizibil trecătorului, cu atât mai mult cu cât suntem în Postul Mare ar fi de dorit ca aceste lucrări să ne însoțească, în tăcere. Această asociere artă-spațiu sacru urmărește  să reconfirme locul privilegiat al centrului în viețile noastre.

Mircea Roman este unul dintre cei mai importanți artiști români. Expozițiile, premiile, decorațiile, lucrările publice, critica de artă favorabilă îi sunt carte de viztă. Iar premiul obținut la Osaka, la Trienala de Sculptură din 1992, îi consolidează locul de frunte în arta plastică românească și universală.

Lucrările lui Mircea Roman vin dintr-o vână tradițională excelent adaptată la modernitate, dintr-un instinct artistic puternic, original, rafinat prin racordarea la folosofia artei și asezonat cu o ironie de substrat. Cu o putere totemică, lucrările lui Mircea Roman fac trimitere la o lume primordială, încă nedesprinsă din formele originale, cu semne de sânge și întuneric desprinse din triste povești fondatoare.  Dacă ar trebui să definesc într-o frază simplă arta lui Mircea Roman, aș spune că are, aximoronic, o simplitate complexă, iar această caracteristică este, cred eu, apanajul marilor artiști. Și da, Mircea Roman e un mare artsit! afirmă scriitorul și jurnalistul Ioan T. Morar.

Iar din Marea Britanie, locul pe care-l împarte cu România, John McEwen, artistul, declară că:

Simplitatea, demnitatea și un sentiment al atemporalității rămân semnele distinctive ale artei sale, asociate cu o conștientizare modernă, armonizată psihologic, a comediei  și tragediei condiției umane. Este un privilegiu pentru Marea Britanie ca un artist de talia lui Mircea Roman să trăiască și să lucreze la Londra, dar aceasta este doar o întâmplare. Așa cum mărturisesc cu putere lucrările sale, arta nu cunoaște granițe naționale sau temporale.

Distribuie informația
Alte știri