Veste bună de la DSVSA! În Bihor nu mai există focar activ de pestă porcină africană la porcii domestici

DSVSA Bihor informează că la data de 06.11.2023 a fost asanat focarul de pestă porcină africană (PPA) din localitatea Gepiș – comuna Lăzăreni, iar la data de 13.11.2023 au fost asanate focarele de PPA din localitățile Ginta – comuna Căpâlna, respectiv Cociuba mare și Petid din comuna Cociuba Mare.

Ca urmare, la data prezentei informări în Bihor nu mai este activ nici un focar de PPA la porcii domestici, respectiv sunt ridicate măsurile de restricție sanitare veterinare în toate localitătile județului.

În ceea ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, situația epidemiologică nu a suferit modificări, nefiind depistate noi cazuri de îmbolnăviri la mistreți, astfel încât numărul total al fondurilor de vânătoare în care evoluează PPA, este de 24 fonduri.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic. DSVSA Bihor solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei, se arata in comunicatul de presa.

Distribuie informația
Alte știri