Veste bună de la DSVSA! În Bihor nu mai există focar activ de pestă porcină africană la porcii domestici

DSVSA Bihor informează asupra faptului că, prin activitățile specifice de control și asanare a bolii, aplicate concomitent cu măsurile de supraveghere a teritoriului, respectiv de prevenire a introducerii bolii, la data de 30.01.2023 a fost asanat focarul de pestă porcină africană (PPA) din localitatea Căpâlna, comuna Căpâlna.

Ca urmare, deoarece la data prezentei informări în Bihor nu mai este activ nici un focar de PPA la porcii domestici, sunt ridicate măsurile de restricție sanitare veterinare în toate localitătile județului.

În ceea ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, de la ultima informare au fost diagnosticate 2 cazuri noi, în fondul de vânătoare FV 1 Curtuișeni, fond anterior afectat, astfel încât numărul total al fondurilor de vânătoare în care evoluează PPA, a rămas la 24 fonduri.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, spun reprezentantii DSVSA Bihor.

DSVSA Bihor solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Distribuie informația
Alte știri