Vestul Europei, măturat de furtuna Ciaran. O persoană a murit în Franţa

Foto: rte.ie

Furtuna Ciaran s-a abătut asupra vestului Europei cu vânturi puternice de peste 200 km/h şi ploi abundente joi, obligând autorităţile din regiune să închidă aeroporturile, căile ferate, serviciile de feribot şi şcolile, informează Reuters şi AFP.

În Franţa, furtuna Ciaran a ucis o persoană şi a lăsat 1,2 milioane de familii fără electricitate joi, când mai multe zone din regiunile Bretania şi Normandia au fost plasate sub incidenţa unui cod roşu de vânturi puternice, iar pentru restul teritoriului francez din nord-vestul ţării a fost emis un cod portocaliu.

În departamentul Finistere din Bretania, unde vânturi ce au atins viteza de 207 k/h au fost înregistrate în localitatea Pointe du Raz, două persoane au fost accidentate uşor şi traficul rutier este în continuare interzis până la noi dispoziţii, a anunţat prefectul local, Alain Espinasse, pentru postul radiofonic RTL. De asemenea, valuri ce au atins înălţimea de 20 de metri au fost raportate în zonele de coastă.

Potrivit Reuters, în Regatul Unit, Insulele Canalului s-au aflat printre cele mai afectate regiuni, iar BBC a raportat că vânturile puternice au spart mai multe ferestre şi au smuls acoperişul de pe o casă din Insula Jersey, forţând câteva familii să se refugieze în hoteluri din apropiere.

Sudul Angliei a fost de asemenea grav afectat, cu multe şcoli închise, iar agenţiile de intervenţie şi salvare pe mare i-au îndemnat pe localnici să stea departe de regiunile costiere.

Compania aeriană olandeză KLM a anulat zeci de zboruri spre şi dinspre Aeroportul Schiphol din Amsterdam pentru ziua de joi.

Met Office din Regatul Unit a precizat că furtuna Ciaran este o furtună de toamnă „destul de normală”, dar a precizat că, potrivit unor proiecţii climatice, frecvenţa şi intensitatea unor astfel de furtuni ar putea creşte uşor în timpul iernii britanice.

Sursa: stirileprotv.ro

Distribuie informația
Alte știri