Vestul și centrul Europei, răvășite de furtuni violente care au făcut deja victime

Foto: observatornews.ro

Mai multe persoane au murit în urma furtunilor violente care s-au abătut joi asupra Europei, cu vânturi ce au atins viteze de 180 de kilometri pe oră, provocând perturbări ale traficului.

În Polonia, vânturi care au avut viteze de 125 km/h au avariat grav aproximativ 500 de case, au smuls acoperişuri, au doborât sute de arbori şi au privat de electricitate 324.000 de gospodării din întreaga ţară. Doi muncitori au murit şi alţi doi au fost răniţi când o furtună a doborât o macara pe un şantier din Cracovia. Un alt bărbat a fost ucis de un copac care s-a prăbuşit peste automobilul său, în vestul ţării.

Republica Cehă a fost şi ea afectată, cu peste 300.000 de gospodării private de electricitate şi importante perturbări ale traficului, după ce numeroşi copaci s-au prăbuşit şi au blocat drumuri şi linii feroviare. Cele mai violente vânturi, care au atins la rafală viteza de 181 de kilometri pe oră, au fost înregistrate pe Snezka, cel mai înalt munte de Cehia, situat în nordul ţării. Trei copii răniţi au fost spitalizaţi după un accident rutier produs în sud-vestul ţării. Vântul a ridicat capota unei maşini şi a propulsat-o violent peste un alt vehicul, scrie Agerpres. De asemenea, furtunile au avariat sau au distrus acoperişurile unor clădiri în întreaga ţară.

În Olanda, afectată de rafale de 100 km/h, un poliţist a fost rănit de acoperişul desprins de pe un centru comercial din Duiven, în apropiere de Arnhem, a precizat radioul public NOS. Pompierii olandezi au extras două persoane dintr-un automobil, în care au rămas blocate după prăbuşirea unui copac în oraşul Maasluis din sudul ţării. Aeroportul Schiphol din Amsterdam a semnalat întârzieri ale curselor de până la 45 de minute, în timp ce anumite servicii feroviare au fost anulate.

În Germania, anumite şcoli au fost închise în mai multe landuri, iar Poliţia i-a avertizat pe rezidenţi împotriva deplasărilor prin parcuri şi păduri, inclusiv în cele din Berlin şi Hamburg. În momentul culminant al furtunii, vânturi cu viteza de 151 km/h au fost înregistrate miercuri pe Brocken, cel mai înalt vârf al masivului muntos Harz, situat în nordul ţării. Niciun tren pe distanţă lungă nu a circulat joi dimineaţă în jumătatea nordică a Germaniei, inclusiv la Hamburg şi Berlin, a anunţat operatorul feroviar Deutsche Bahn. Anulări şi întârzieri sunt prevăzute şi în traficul regional.

În Marea Britanie, furtuna Dudley a provocat perturbări ale transporturilor miercuri, deşi nivelul pagubelor materiale nu a fost unul extins. Joi, serviciul meteorologic britanic a emis un rar “cod roşu” din cauza furtunii Eunice, ale cărei rafale ating 160 de kilometri pe oră şi care pot să pună în pericol vieţile omeneşti.

Furtuni violente sunt aşteptate şi în alte ţări europene în următoarele zile.

Distribuie informația
Alte știri