VIDEO – Casa Darvas La Roche și-a deschis de joi seara porțile pentru vizitatori

Lunar, fosta proprietară, Judit Simon va face turul casei, va servi ceaiul și un biscuite cu cei care vor trece pragul imobilului de pe Iosif Vulcan, din Oradea.

Casa Darva La Roche ascunde între pereții ei povești cutremurătoare, care vor fi spuse turiștilor chiar de urmașa familiei care în la finele anilor 20 a secolului trecut a cumpărat acest imobil, unul dintre cele mai reprezentative clădiri în stil Art Nouveau.

Casa Darvas La Roche a intrat în proprietatea Primăriei Oradea și administrarea Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice din Bihor care a început amenajarea spațiului interior în vederea transformării imobilului într-un Muzeu Art Nouveau. Joi seara a în prezența a numeroase oficialități din străinătate și locale, spațiul a fost deschis publicului larg, aici fiind amenajată și expoziției internaționale Natura și Art Nouveau, un proiect derulat de Rețeaua Orașelor Art Nouveau din Bruxelles.
Gazda evenimentului a fost Angela Lupșea, director executiv al Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor. În deschidere a vorbit celor prezenți Anne Lise Alleaume, coordonator al Reţelei oraşelor Art Nouveau, venită de la Bruxelle.

În cadrul aceluiași eveniment a avut loc și lansarea cărții ”Forme ornamentale şi simboluri în arhitectura Art Nouveau”, autor Rodica Hârcă.

De asemenea, a fost prezentată și colecția vestimentară „Restituri” şi a picturilor inspirate din porțile Art Nouveau, autor și designer vestimentar, Anca Miculiţ.

Au putut fi admirate, virtual, și o serie de obiecte de suvenir, creaţii realizate de artişti plastici Cornel Abrudan, Rodica Ţucudean şi Dorin Derşidan.

Seara s-a încheiat cu un tur al casei oferit de fosta proprietară Judit Simon, care a povestit istoria tragică a familiei sale. Famia sa, venită din Cluj, a cumpărat două dintre apartamentele din Casa Darvas La Roche, la finele anilor 20 ai secolului trecut. Imobilul aparținea atunci avocatului Dezso Sor, de a cărui fiică mai mare s-a îndrăgostit Tibor Simon, unchiul Juditei Simon. Parte din locatarii casei au fost duși în lagărele de exterminare nazistă, de unde părinții Juditei Simon s-au întors în anul 1945.

Puteți urmări povestea impresionantă a familiei Simon, relatată de singura supraviețuitoare, Judita Simon.

Interiorul locuit de aceasta s-a păstrat intact, cu toate elementele decorative (vitralii, stucaturi, măști ale caloriferelor, uși, clanțe, pardoseli etc.), specifice artei de la 1.900 și școlii vieneze de arhitectură. Mobilierul, un dormitor complet format din 12 piese, care, după cunoștința proprietăresei, a fost comandat odată cu finalizarea construcției. Garnitura de dormitor completă aparține neorococo-ului, creația unei manufacturi de prestigiu european, din a doua jumătate a secolului XIX. S-au păstrat intacte cele patru vitralii, respectiv oglinda de perete din cristal venețian. Cele 23 de lucrări de artă (pictură, grafică, sculptură) aparținând, în general, artei maghiare de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul sec. XX., majoritatea este opera unor artiști plastici maghiari cunoscuți, cum ar fi Tibor Erno, Berkes Antal etc.

Casa Darvas la Roche poate fi vizitată de marţi până duminică, între orele 12 şi 19. Vizitarea expoziţiei de la parter este gratuită, iarpentru accesul la etajul casei, se va achita 5 lei. Pentru elevi sau grupuri organizate, taxa este de 3 lei. O dată pe lună, Iudit Simon va asigura un ghidaj celor care se vor programa din timp.

[alpine-phototile-for-picasa-and-google-plus src=”user_album” uid=”108248014930860277623″ ualb=”6265705065524757569″ imgl=”fancybox” style=”floor” row=”4″ size=”220″ num=”30″ border=”1″ align=”center” max=”100″ nocredit=”1″]

Distribuie informația
Alte știri