VIDEO. Șeful AJOFM Bihor explică cine poate beneficia de șomajul tehnic suportat de stat

Ordonanța privind șomajul tehnic adoptată de Guvern săptămâna trecută a fost explicată, pe Facebook, intr-un video live, de directorul executiv AJOFM Bihor. Békési Csaba a precizat că sunt doua categorii de companii care pot beneficia de șomajul tehnic suportat de stat.

  1. Acele societati care au activitatea suspendata prin decret prezidential
  2. Angajatorii care sufera din cauza epidemiei si au o reducere de 25 la suta in martie fata de lunile precedente .

Pașii de urmat pentru obtinerea sprijinului

Informații utile despre OUG30/2020 (șomaj tehnic):

Publicată de AJOFM Bihor pe Marţi, 24 martie 2020

Angajatorii suspenda in registrul electronic de evidenta a salariatilor contractele individuale ale angajatilor, in prima categorie, companiile care au suspendata activitatea conform decretului prezidential, incepand cu data emiterii acestuia, iar cealalta categogie, cu data in care iau aceasta decizie care poate fi, de exemplu, data aparitiei Ordonantei de urgenta 30 din 2020, a precizat Békési Csaba .

Potrivit acestuia, luna de luna, incepand cu prima zi a lunii urmatoare celei de referinta, deci incepand cu 1 aprilie pentru luna martie, angajatorii vor depune, in primul caz certificatul emis de Ministerul Economiei pentru situatii de urgenta ( se lucreaza acum la aceasta procedura ca sa fie una simplificata si usoara), o solicitare catre AJOFM conform Anexei din Ordonanta de Urgenta respectiv un tabel a persoanelor suspendate. Situatia se depune prin emailul bihor@anofm.gov.ro iar AJOFM va rambursa banii in maximum 30 de zile.

In cazul al doilea, angajatorii vor depune o declaratie pe proprie raspundere ( de asemenea se lucreaza in prezent la un model standard) respectiv un tabel. Si acestea se vor transmite tot prin posta electronica.

PFA-urile, alte persoane juridice, contractele de colaborare etc… pot beneficia si ele de un ajutor la nivelul salariului minim pe economie dar acesta nu se va plati de AJOFM din bugetul asigurarilor pentru somaj ci din bugetul de stat, a completat șeful AJOFM Bihor

Incepand de ieri AJOFM Bihor a pus la dispozitie un numar de telefon unic: 0259.977 la care raspund doi specialisti AJOFM care incearca sa ofere informatii corecte si complete celor care au intrebari in acest sens.

In finalul interventiei online șeful AJOFM Bihor le-a solicitat angajatorilor sa dea dovada de responsabilitate sociala fata de angajati si sa mentina raporturile de munca active, in toate cazurile in care acest lucru este posibil.

COMPANIE DE TRANSPORT INTERNAȚIONAL MĂRFURI ȘI LOGISTICĂ din Parcul Industrial Borș
ANGAJEAZĂ ECONOMIST SENIOR
CONDIȚII
Absolvent studii superioare economice
Vechime minim 5 ani in domeniu, cuprinzând toate aspectele activității financiar-contabile
Cunoșterea temeinica a legislației financiar-contabile in vigoare
Cunoștințe de operare MS Office (Word, Excel);
CV se trimite la adresa angajări@inovativlogistic.ro, pentru programare interviu

Alte știri