Viitorul Memoriei, proiectul organizat de Asociatia Quantic va fi prezentat oradenilor

image description

Proiectul Viitorul Memoriei va fi lansat la Oradea, miercuri, 24 mai, ora 19, la Sinagoga Sion. „Prin istorii orale şi naraţiuni autobiografice, relevăm poveşti personale în scopul de a recupera demnitatea celor pe care naziştii şi colaboratorii lor entuziaşti au încercat să-i elimine şi să-i şteargă din istorie, prin muncă forţată şi ucideri în masă organizate la scară industrială. În Oradea şi Cluj – ambele oraşe situate în Transilvania de Nord, care a fost sub controlul guvernului ungar din 1940 până la sfârşitul războiului – vom explora istoriile deportărilor devastatoare din mai 1944 către Auschwitz şi alte lagăre de concentrare, unde majoritatea populaţiei evreieşti a regiunii a fost anihilată”, sustine Olga Stefan, curator si inițiatoare a proiectului.

Expoziţia de pictură  include lucrări aparţinând grupului de artişti evrei din Oradea, precum Leon Alex, Tibor Ernő, Paul Fux, József Biró, József Klein, Ernő Grünbaum şi Barát Móric – personalităţi marcante ale vieţii artistice ale Oradiei începutului de secol XX, majoritatea ucişi la Auschwitz.  Vernisajul are loc pe data de 24 mai, ora 19.00, la Sinagoga Sion.

Expoziţia cuprinde de asemenea o proiectie de filme dar si o arhivă bogată cu cărți și documente scrise de supraviețuitori și victime ale Holocaustului sau descendenții acestora. Programul complet al manifestarilor poate fi consultat pe www.thefutureofmemory.ro. Intrarea publicului la toate evenimentele este liberă.

Distribuie informația
Alte știri